Κλιμακούμενη και πολυεπίπεδη είναι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και διπλωματικό επίπεδο, επιμένοντας στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και περιοχών, καθώς διολισθαίνει σε ρόλο διεθνούς “ταραξία”. Ενώ, την ίδια στιγμή η Αθήνα επιδιώκει επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων απευθύνοντας προσκλήσεις στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθούν τη χώρα, με στόχο την αποφόρτιση του τεταμένου σκηνικού.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επιχείρησε, με ακόμη μια ανακοίνωση να χαρακτηρίσει τη Ρόδο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι που έπραξε και κατά την πρόσφατη περιοδεία του προέδρου της Δημοκρατίας στα νησιά. Εκμεταλλευόμενη ως αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωσή υποστηρίζοντας ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή. Προς αυτό επικαλείται την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο, ωστόσο η Ρόδος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και ως εκ τούτου ισχύει το καθεστώς που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κλιμάκωσε με διάβημα προς την Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».
«Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί με την ευκαιρία επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούσε ελληνικό ελικόπτερο Super Puma μεταξύ Ιμίων και Καλόλημνου τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα πραγματοποίησαν υπερπτήσεις και παρενόχλησαν τις ελληνικές δυνάμεις.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο καθώς η τουρκική προκλητικό έχει ενταθεί και έχει καταστεί πολύ πιο επικίνδυνη του 2017 τόσο σε επίπεδο όγκου και συχνότητας όσο και σε ποιοτικό καθώς τα οπλισμένα αεροσκάφη είναι περισσότερα και οι εμπλοκές με ελληνικά επίσης πού αυξημένες.
Η τουρκική δραστηριότητα στα Ίμια
Το πρωί της Παρασκευής στις 7 δυο τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο που επιχειρούσε στην περιοχή στο πλαίσιο έρευνας και διάσωσης μεταναστών από ναυάγιο. Παράλληλα, η Τουρκία οργάνωσε δική της πολύ κοντά στην περιοχή που λάμβανε χώρα η ελληνική.
Χρησιμοποιώντας την άσκηση ως εφαλτήριο τουρκικό τουρκικό ελικόπτερο AB-412 σήμερα στις 07:59 πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 30 μέτρα (100 πόδια) πάνω από τα Ίμια και εν συνεχεία αποχώρησε από το FIR Αθηνών. Δύο ώρες αργότερα, στις 09:41, το ίδιο ελικόπτερο AB-412 , πραγματοποίησε υπέρπτηση στα Ιμια, πετώντας περίπου 260 μέτρα ((800 πόδια) πάνω από τις νησίδες.