Διπλωματική αψιμαχία Ελλάδας-Τουρκίας με επίκεντρο τη Ρόδο

Διπλωματική αψιμαχία Ελλάδας-Τουρκίας με επίκεντρο τη Ρόδο

Με την υπενθύμιση ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη των Παρισίων και συνεπώς δεν αντλεί δικαιώματα απ αυτή, απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην προσπάθεια της Τουρκίας θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Αιγαίο με στόχο τη Ρόδο, επ αφορμής της κοινής Ελληνο-αιγυπτιακής άσκησης.

Παράλληλα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την Άγκυρα επιστροφή στη διεθνή νομιμότητα και στην χάρτα του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωση ειρωνικού χαρακτήρα, που διπλωματικά απορρίπτει ως έωλους και αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ενώ την καλεί να αποδεχθεί τη διεθνή νομιμότητα, ως προαπαιτούμενο για τη διενέργεια περαιτέρω συζητήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε προσφάτως επισκεφθεί την Άγκυρα, θέτοντας βάσεις για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων και απευθύνοντας προσκλήσεις για επίσκεψη στην Ελλάδα τόσο στον ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, όσο και στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική προκλητικότητα όμως αυτές τις ημέρες και εμφανίζεται ενισχυμένη και πολυεπίπεδη, εγείροντας ερωτηματικά για το διεθνές status που επιθυμεί να προβάλει η γειτονική χώρα.

«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας»

σημειώνει το ΥΠΕΞ και διαμηνύνει ότι η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

«Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής»

καταλήγει.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τη Συνθήκη απαγορεύει όλους τους τύπους στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο νησί της Ρόδου, η οποία παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία, με τον όρο ότι θα ήταν και θα παρέμενε αποστρατιωτικοποιημένη. Επομένως η προαναφερθείσα στρατιωτική άσκηση στο νησί είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σημείωνε και προσέθετε:

«Η προειδοποίησή μας σχετικά με αυτήν την άσκηση έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, με την υπενθύμιση της σημασίας που έχει η αποχή από μονομερείς ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε την προσδοκία μας η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, να απέχει από τέτοιες εχθρικές ενέργειες που ταυτόχρονα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, καλούμε τρίτα μέρη να μη συμμετέχουν σε αυτές τις παραβιάσεις που διαπράττει η Ελλάδα».

Η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 5», πραγματοποιείται από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα.