πΓΔΜ: Ισόβια σε Αλβανούς του UCK για τη σφαγή στο Κουμάνοβο

πΓΔΜ: Ισόβια σε Αλβανούς του UCK για τη σφαγή στο Κουμάνοβο

Βαριές ποινές επέβαλε δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, καταδικάζοντας σε ισόβια επτά από τους εμπλεκόμενους στα αιματηρά επεισόδια στην αλβανική περιοχή, Κουμάνοβο, ενώ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα ζήτησε, μετά το πέρας της διαδικασίας, τη διεξαγωγή νέας ανεξάρτητης έρευνας. Οι καταδικασθέντες αρνούνται ότι είναι τρομοκράτες, υποστηρίζουν ωστόσο τον UCK που τροφοδοτεί τον αλβανικό υπερεθνικισμό στην περιοχή.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση της «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του σημερινού πρωθυπουργου, Ζόραν Ζάεφ, η οποία το 2015 βρισκόταν στην αντιπολίτευση, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο «στήθηκαν» από τις μυστικές υπηρεσίες τις οποίες έλεγχε τότε ο Ν. Γκρούεφσκι, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμη της χώρας από τα σοβαρά σκάνδαλα κατά του τότε πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, που είχε αποκαλύψει τότε το κόμμα του Ζάεφ.

Διαβάστε  Η Ελλάδα βάζει την πΓΔΜ σε διετές Μνημόνιο

Άλλοι 26 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 40 έως 12 χρόνια, ενώ τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχειών εις βάρος τους.
Οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν ασκήσει εις βάρος των κατηγορούμενων διώξεις για τρομοκρατικές ενέργειες.

Διαφήμιση

Οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν έντονα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και υποστήριξαν ότι δεν είναι τρομοκράτες, παρά συμπαθούντες του UCΚ, ενώ τραγουδούσαν πατριωτικά αλβανικά τραγούδια.

Στις αρχές Μαΐου του 2015 πολυάριθμη ομάδα ένοπλων Αλβανών είχε βρει καταφύγιο σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο και μερικές ημέρες αργότερα περικυκλώθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με βαρύ οπλισμό. Κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 18 άτομα, ενώ αρκετά σπίτια της συνοικίας είχαν καταστραφεί.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Veto Ιβάνοφ, παίζονται όλα στο Δημοψήφισμα

Η τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε υποστηρίξει ότι τρομοκρατική ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, είχε εισέλθει στην ΠΓΔΜ από το Κόσοβο και είχε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ’ όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτήρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα, με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε  Εμπλοκή με ένταξη Αλβανίας-πΓΔΜ, αναβλήθηκε η απόφαση για πρόσκληση

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο τον Μάιο του 2015 είχαν συνταράξει την ΠΓΔΜ και ήταν τα πιο σοβαρά στη χώρα, μετά τις πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις του 2001 μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, που έληξαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός στη χώρα απέκτησε περισσότερα δικαιώματα.

Διαφήμιση