Ομόλογα: Το επικείμενο reprofiling ρίχνει τις αποδόσεις

Ομόλογα: Το επικείμενο reprofiling ρίχνει τις αποδόσεις

Η άτυπη επιβεβαίωση του σεναρίου για επικείμενο swap ελληνικών ομολόγων ύψους 30 δισ. μέσω νέων εκδόσεων του ΟΔΔΗΧ, σε συνδυασμό με την καλύτερη του αναμενομένου εικόνα στα έσοδα και την αξιολόγηση, πιέζουν τις αποδόσεις σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Διαφήμιση

Τεχνικά τέτοιες κινήσεις πραγματοποιούνται όταν οι ανάδοχοι επικείμενης έκδοσης “σκουπίζουν” την αγορά θέλοντας να αποκτήσουν ικανό stock για την ανταλλαγή και να αποτρέψουν κερδοσκοπικές κινήσεις.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε τη συμφωνία με το Ιράν, για τις αγορές ήταν απλά Τρίτη

Σήμερα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαινόταν, μετά τις 14.00, στο 5,06% στα επίπεδα που διαπραγματεύονταν το συγκεκριμένο ομόλογο το Δεκέμβριο του 2009, ενώ το ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%.

Η βελτίωση που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το οποίο όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «κεφαλαιακό απόθεμα» από 12 εως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αυγουστο του 2018.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Greece 10Y Chart
Για τον σχηματισμό του αποθεματικού ποσού το τρέχον πρόγραμμα έχει προβλέψει την καταβολή ενός ποσού 9 δισ. ευρώ, συνεπώς τα υπόλοιπα το Δημόσιο θα πρέπει να τα δανειστεί από τις αγορές. Ήδη με την έξοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που άντλησε (τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είχαν καλυφθεί με την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων).

Διαβάστε  Με lexotanil οι επενδυτές: Τι δείχνουν τα διαγράμματα για Ελλάδα, εμπορεύματα και... Τραμπ

Διαφήμιση