Ολοκληρώθηκε το deal Ρωσίας-Τουρκίας για τους S-400

Ολοκληρώθηκε το deal Ρωσίας-Τουρκίας για τους S-400

Υπερβαίνει τα 2 δισ. δολάρια το τελικό ύψος της σύμβασης προμήθειας των S-400 που υπέγραψε η Ρωσία με την Τουρκία, μέρος του οποίου χρηματοδοτείται με δάνειο που εξέδωσε η Μόσχα προς την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του του ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρίες των S-400, Σεργκέι Σεμέζοφ, η Ρωσία πούλησε το ανεπτυγμένο της αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για τον χρόνο της παράδοσης.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Αρχικά η Άγκυρα είχε συνάψει ένα συμβόλαιο αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για να αγοράσει ένα αντιπυραυλικό σύστημα από το Πεκίνο το 2013, όμως δύο χρόνια αργότερα ακύρωσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δικού της συστήματος.

Διαβάστε  Άνοιξαν οι κάλπες για 62 εκατ. Τούρκους, εντός και εκτός της χώρας

Αντίστοιχη σύμβαση υπέγραψε προσφάτως η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα προμηθευτεί επίσης S-400, ενώ το σύστημα έχει ήδη προμηθευτεί το Ιράν.

Η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν το προηγούμενο αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας, τους S-300 οι οποίοι μετά από αντιδράσεις εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.

Διαφήμιση