Ο Ράμα απορρίπτει το άνοιγμα Κοτζιά

Ο Ράμα απορρίπτει το άνοιγμα Κοτζιά

Σαφές μήνυμα-απάντηση στο άνοιγμα του Νίκου Κοτζιά έστειλε από το βήμα της αλβανικής Βουλής, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, εμμένοντας στις κατεδαφίσεις στη Χιμάρα, ενώ παράλληλα εγκάλεσε την αντιπολίτευση για τη συμφωνία καθορισμού θαλασσίων συνόρων το 2009, καθώς επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα που είναι εστιασμένη στα σοβαρά πήγματα που υπέστη η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση από το σκάνδαλο εμπορίας ναρκωτικών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, επιτέθηκε κατά του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, επειδή την Τετάρτη ο βουλευτής του κόμματος Φλαμούρ Νόκα βρέθηκε στην πόλη δηλώνοντας την υποστήριξη του στους δοκιμαζόμενους κατοίκους. Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολες» τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ επέμεινε στο master plan για την Χιμάρα, το οποίο δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως το 2009 είχε «διαπράξει εθνική προδοσία παραδίδοντας αλβανικό έδαφος στην Ελλάδα», αναφερόμενος στη Διακρατική Συμφωνία που είχε υπογραφεί για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο, που τελικά ακυρώθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από ένσταση του κόμματός του. Στη διάρκεια της ομιλίας του επίσης, επανήλθε με υπονοούμενα πως η Ελλάδα αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας και δυσκολεύει την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Διαφήμιση

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα, καταγγέλλοντας πως στην περιοχή εφαρμόζονται πολεοδομικά σχέδια τα οποία έχει προηγουμένως συμφωνήσει ο αδερφός του Όλσι Ράμα, τον οποίον κατηγόρησε ευθέως για ανάμειξη σε κυκλώματα εμπορίου κοκαΐνης, με μεγαλοεργολάβους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα ξεκίνησαν εκ νέου παραβλέποντας δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να αλλάξουν την βεβαρυμμένη πολιτική ατζέντα λόγω του νάρκο-σκανδάλου που εμπλέκεται και ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Ράμα

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η προβολή βίντεο, από ταμπλέτα που κρατούσε ο Μπερίσα στο βήμα της βουλής, με τον Έντι Ράμα να μιλάει ελληνικά. Πρόκειται για ένα προεκλογικό σποτ του 2009 υπέρ του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση.