Ταχύτερες απ’ ότι αρχικά φαινόταν είναι οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό καθώς ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ξεκαθάρισε ότι, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν σκοπεύει να διορίσει κανένα υπουργό που δεν θα αναγνωρίζει δημόσια το Ισραήλ.
Η τοποθέτηση αυτή αλλάζει ουσιωδώς τα δεδομένα, καθώς ακολουθεί τη συμφιλίωση της Φατάχ με τη Χαμάς, με τη δεύτερη να έχει διακηρυγμένη θέση τη μη-αναγνώριση του Ισραήλ.
Ο Αμπάς πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για τις συμφωνίες της PLA. Ενώ η Χαμάς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ, στελέχη που ρωτήθηκαν δεν απάντησαν στα σχόλια του Αμπάς, είτε θέλοντας να αποφύγουν νέο κύκλο εντάσεων, εν μέσω προσπαθειών συμφιλίωσης, είτε αποτυπώνοντας κάποια άλλη παρασκηνιακή συμφωνία.
Η Φατάχ και η Χαμάς υπέγραψαν συμφωνία ιστορικής συμφιλίωσης στις 12 Οκτωβρίου, μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κομμάτων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι πριν την υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης και της επιστροφής της Λωρίδας της Γάζας, η Φατάχ πραγματοποίησε -για πρώτη φορά- αλλαγές στο καταστατικό της, αφαιρώντας τον προσδιορισμό της συνδεδεμένης με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα οργάνωσης και παράλληλα αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σύνορα του Ισραήλ, αποδεχόμενη ως σύνορα του παλαιστινιακού κράτους αυτά που προσδιορίστηκαν μετά τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967.
Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της προόδου αυτής, διαδραμάτισε η Αίγυπτος και ο πρόεδρος Αλ Σίσι, ενώ η αρχή έγινε με την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Λευκό Οίκο.