Σειρά ενεργειών με στόχο το reprofiling του ελληνικού δημοσίου χρέους σχεδιάζει να υλοποιήσουν το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εντός των προσεχών μηνών και πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση η Ελλάδα να βγει στις αγορές άμεσα.
Συνολικά η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια της τάξης των 6 δισ. και να αναδιαρθρώσει χρέος 30 δισ. περιορίζοντας καταβολές τοκοχρεολυσίων και κεφαλαίου για την προσεχή τριετία, μεταφέροντας το κύριο βάρος στην 5ετία και ανακτώντας δημοσιονομική αυτονομία, πριν την έξοδο από το Μνημόνιο.
Στην πραγματικότητα ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, αρχικά ο εξορθολογισμός της καμπύλης επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και των πληρωμών, θέλοντας να διαμορφώσει ένα σχετικά εύκολα εξυπηρετήσιμο χρέος για την προσεχή τριετία, όσο τα πλεονάσματα θα είναι στο 3,5%. Εν συνεχεία και καθιστώντας το στόχο για το πλεόνασμα θα είναι –κατά κοινή ομολογία- εφικτό, χωρίς νέα μέτρα και αντεγκλήσεις, τότε, η οικονομική πολιτική θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία.
Αν και η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους αποδεικνύεται καθημερινά μακρύς και δύσβατος δρόμος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώνει στο ζήτημα που μπορεί να παρέμβει, την βελτίωση του προφίλ του χρέους και της μεσοπρόθεσμης διάρθρωσής του. Πατώντας πάνω στην αξιοπιστία που έχει κατακτηθεί και στην ανάγκη των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις ο ΟΔΔΗΧ αναζητά ένα νέο μίγμα που δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό ταβάνι που έχει τεθεί με τα Μνημόνια, θα δημιουργεί όμως νέα κατανομή.
Σε συνέχεια της έκδοσης που ήδη ολοκληρώθηκε και από την οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε φρέσκο χρήμα και περιόρισε τις υποχρεώσεις για το 2019, βελτιώνοντας την εικόνα των χρηματοροών του, τώρα φαίνεται ότι επίκειται ένα «γιγαντιαίο» swap ομολόγων της τάξης των 30 δισ. Ο σχεδιασμός αυτός είναι αρκετά παλιός και έχει ανακυκλωθεί και στο παρελθόν, τώρα όμως τον επαναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο μάλιστα δυο τραπεζίτες –που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας- επισημαίνοντας ότι είναι πλέον θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει επιπλέον, τουλάχιστον 6 δισ. εντός του 2018, δημιουργώντας μαξιλάρι ασφαλείας για τις αποπληρωμές ομολόγων του 2019, οι οποίες έχουν περιοριστεί στα 17,4 δισ., έναντι 19 δισ. ευρώ, που ήταν πριν την έκδοση του 2018.
[infogram id=”greece_tapped_the_markets” prefix=”xnX” format=”interactive” title=”Greece tapped the markets”]