Fed: Σταθερά τα επιτόκια, ορατή άνοδος τον Δεκέμβριο

Fed: Σταθερά τα επιτόκια, ορατή άνοδος τον Δεκέμβριο

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στο 1-1,25%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τις επόμενες αυξήσεις, διαφοροποιώντας ουσιωδώς την σχέση επιτοκίων-πληθωρισμού.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed υπήρξε συμφωνία για την σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας, όπως και της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι τυφώνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων του Δεκεμβρίου βρίσκεται επί τάπητος.

Παρά το γεγονός ότι οι τυφώνες προκάλεσαν πτώση της μισθολογικής απασχόλησης τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω. Οι δαπάνες των νοικοκυριών διευρύνθηκαν με μέτριο ρυθμό και η αύξηση των επιχειρηματικών παγίων επενδύσεων σημείωσε άνοδο τα τελευταία τρίμηνα. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν μετά από τους τυφώνες, αυξάνοντας τον συνολικό πληθωρισμό το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός για άλλα στοιχεία εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια παρέμεινε μαλακός. Σε δωδεκάμηνη βάση, τα δύο μέτρα πληθωρισμού μειώθηκαν φέτος και κυμαίνονται κάτω από 2%. Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά. τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες σχετικά με τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν ελάχιστα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Συγχωνεύθηκαν AT&T-Time Warner παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, Χίλαρι, Σάντερς

Οι διαταραχές και η συνεπακόλουθη ανοικοδόμηση λόγω των τυφώνων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό, αλλά η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι καταιγίδες είναι απίθανο να μεταβάλλουν ουσιαστικά την πορεία της εθνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ εξακολουθεί να αναμένει ότι, με σταδιακές προσαρμογές της στάσης της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα ενισχυθούν κάπως περισσότερο. Ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να παραμείνει κάπως κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα αλλά να σταθεροποιηθεί γύρω από το στόχο του 2% της επιτροπής μεσοπρόθεσμα. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι σχεδόν ισορροπημένοι, αλλά η επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό.

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Ενόψει των πραγματοποιηθεισών και αναμενόμενων συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 1-1 / 4%. Η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει ευνοϊκή, υποστηρίζοντας έτσι μια περαιτέρω ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς εργασίας και μια σταθερή απόδοση σε πληθωρισμό 2%.

Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών του εύρους-στόχου για τα επιτόκια, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τους στόχους της για τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό 2%. Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και των αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις. Η επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την πραγματική και αναμενόμενη εξέλιξη του πληθωρισμού σε σχέση με το συμμετρικό στόχο του πληθωρισμού. Η ΟΚΕ αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν κατά τρόπο που να δικαιολογεί τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα κάτω από τα επίπεδα που αναμένεται να επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η πραγματική πορεία του ποσοστού των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές όπως ενημερώνονται από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Το πρόγραμμα κανονικοποίησης του ισολογισμού που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 συνεχίζεται.

Διαφήμιση