Ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Εδραιώνεται και ισχυροποιείται η αναπτυξιακή τάση της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως προκύπτουν από τα τελευταία, προκαταρκτικά, στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους, αν και από αυτά απουσιάζουν της Γερμανίας. Παράλληλα όμως, ανησυχία προκαλεί ο αδύναμος πληθωρισμός, καθώς η κίνηση της ΕΚΤ να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τις αρχές του 2018, θέτοντας παράλληλα τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους ως πιθανό τέλος, εκτιμάται ότι λειτουργεί κατασταλτικά.

Σε σταθερά αναπτυξιακή παραμένει η οικονομία της Ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να επεκτείνεται με ρυθμό 0,6% σε τριμηνιαία βάση, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Σε ετήσια βάση η οικονομία της ζώνης του ευρώ επεκτάθηκε 2,5%, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 2,1%.

Μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ διευρύνθηκε με πιο ήπιο ρυθμό στη Γαλλία (0,5% από 0,6% το δεύτερο τρίμηνο). Ισπανία (0,8% από 0,9%). Βέλγιο (0,3% από 0,5%). και τη Λιθουανία (0,1% από 0,6%).

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Εν τω μεταξύ, σταθερή ήταν ανάπτυξη στην Αυστρία (0,8%) και σημείωσε άνοδο στη Λετονία (1,5% από 1,4%). Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, αναμένεται να εκδώσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ σε δύο εβδομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,6% σε τριμηνιαία βάση (0,7% το δεύτερο τρίμηνο), αλλά επιταχύνθηκε σε 2,5% σε ετήσια βάση (2,4% το δεύτερο τρίμηνο)

Διαβάστε  Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπό πίεση η ΕΚΤ

Διαφήμιση