Συμβόλαια Bitcoin ετοιμάζει το CME

Συμβόλαια Bitcoin ετοιμάζει το CME

Σεισμό στις αγορές forex και παραγώγων προκαλεί η δημοσιοποίηση της είδησης ότι το μεγαλύτερο, με βάση την κεφαλαιοποίηση, χρηματιστήριο του κόσμου, το Chicago Metals Exchange (CME) ετοιμάζεται να εκδώσει προς διαπραγμάτευση futeres (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) με υποκείμενο δείκτη το Bitcoin, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο όμιλος CME δήλωσε ότι σκοπεύει να προσθέσει το bitcoin στα σταθερά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των επιτοκίων, τους δείκτες, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα μέχρι τα τέλη του 2017.

Διαβάστε  Ράλι στο πετρέλαιο, λόγω βουτιάς αποθεμάτων

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κατά 570 τοις εκατό το 2017 και η απουσία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κατέστησε δύσκολη την αντιστάθμιση της έκθεσης στις διακυμάνσεις του bitcoin.

Διαφήμιση

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία καθώς βάζει στην ουσία το μέχρι τώρα κρυπτονόμισμα στις αγορές και μάλιστα δια της ευθείας οδού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν το έχουν επισήμως αναγνωρίσει ως επίσημο νόμισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η Bank for International Settlements, έχει ήδη ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν αυτόνομα και συλλογικά την έκδοση δικών τους ηλεκτρονικών νομισμάτων με βάση την τεχνολογία του blockchain, που αποτελεί την πλατφόρμα πάνω στην οποία εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές του Bitcoin και άλλων cryptocurrencies.

Διαβάστε  Σε σύγχυση οι traders για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας, τι δείχνουν μετοχές και ομόλογα

Ωστόσο μέχρι σήμερα το Bitcoin και τα Cryptocurrencies δεν παράγονται κεντρικά, δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα ελέγχου της παραγωγής και διανομής τους και ως εκ τούτου δεν υιοθετούνται από χώρες ή οργανισμούς.

Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για την παραγωγή του δικού του, κεντρικά ελεγχόμενου, ψηφιακού νομίσματος με στόχο την αντικατάσταση των SDR, της ισοτιμίας που χρησιμοποιεί σήμερα για να δανείζει χώρες που αιτούνται δανείων.

Διαβάστε  ΟΔΔΗΧ: Μίνι-τεστ με έκδοση εντόκων 625 εκατ. την Τετάρτη

Διαφήμιση