Συμφωνία για κοινωνικό μέρισμα πάνω από 1,1 δισ.

Συμφωνία για κοινωνικό μέρισμα πάνω από 1,1 δισ.

Συμφωνία για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι το τελικό ποσό θα υπερβαίνει το 1,1 δισ., έναντι 800 εκατ. που αρχικά υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το προς διάθεση ποσό θα δοθεί αφενός για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένα κριτήρια, αφετέρου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η τοποθέτηση αυτή αποκαλύπτει συμβιβασμό της κυβέρνησης για τη χρήση του υπερπλεονάσματος, ταυτόχρονα όμως επιτυγχάνει τη διεύρυνση του ποσού, που πρακτικά συνεπάγεται ότι τα αρχικά υπολογισθέντα 800 εκατ. θα διοχετευθούν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Διαφήμιση

«Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή» είπε, προσθέτοντας ότι απομένει η παραμετροποίηση, «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ, τα κριτήρια θα είναι τέτοια ώστε οι δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης.

Διαβάστε  Κομισιόν: Ελάφρυνση χρέους μόνο με θετικές αξιολογήσεις

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται κίνηση εξόδου στις αγορές μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα επί των ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, προανήγγειλε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οπότε η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, θα υπάρξουν τουλάχιστον 3-4 απόπειρες εξόδου στις αγορές ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι του 2018, να καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου μέσω των αγορών.

«Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα»

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε.

Διαβάστε  Ψυχρός ο Ντράγκι, δεν ικανοποιήθηκε από την απόφαση του Eurogroup

Διαφήμιση