Την εμπορική διάσταση της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα επιχειρεί να προβάλει ο Λευκός Οίκος, θέλοντας να ενισχύσει το προφίλ “του προέδρου που κάνει καλό στην οικονομία”, σε αντιδιαστολή με γεωπολιτικά ζητήματα που εγείρονται από την έρευνα και τις συλλήψεις για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του με τη Ρωσία και την ανάμειξη του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να προωθήσει εμπορικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην πρώτη του εμπορική αποστολή προεδρίας στην Κίνα στις 8-10 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει δεκτός από τον Σι Ζινπίνγκ, όντας σε μειονεκτική θέση καθώς ο Κινέζος ομόλογός του μόλις επιβεβαίωσε την ισχύ και την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό, αναδεικνυόμενος στον κορυφαίο μετά τον Μάο ηγέτη της Κίνας, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία και η υπόθεση των συλλήψεων πρώην συνεργατών του έχει άμεση αντανάκλαση στην εικόνα του ίδιου, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, η χρονική περίοδος των συλλήψεων και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί αποκαλύπτουν -για ακόμη μια φορά- τη μάχη εξουσιών εντός των ΗΠΑ, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει χαμένος.
Ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων θέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ de facto σε μειονεκτική θέση απέναντι στον Κινέζο ομόλογό του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πλαισιώνεται, στο ταξίδι του, στο Πεκίνο από εκπροσώπους από περίπου 40 εταιρείες σε διάφορους τομείς, αναμένεται να συνάψει μη δεσμευτικά μνημόνια κατανόησης (MOU’s) για πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τμήματα του Τέξας που είχαν καταστραφεί από τυφλά και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν αγωγό μήκους 700 μιλίων από το Περμανικό πετρελαϊκό πεδίο στο δυτικό Τέξας μέχρι τις ακτές του Κόλπου και επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου Lime Tree στο St. Croix.
Αναμένεται επίσης να εστίαση στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ανοίξει πόρτες για εταιρίες όπως η Boeing ώστε να μπορέσει να αποκτήσει παρουσία στον κλάδο των αερομεταφορών της Κίνας. Ωστόσο, η Κίνα την ίδια στιγμή βρίσκεται στην τελική φάση δημιουργίας του δικού της επιβατηγού αεροσκάφους.
Από την άλλη πλευρά η Κίνα έχει κομβικό ρόλο στην κρίση της κορεατικής χερσονήσου, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβάλει status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα, τάση που οι ΗΠΑ επιθυμούν να χαλιναγωγήσουν.