Ο Πουτζεμόντ ανακαλεί την ανεξαρτησία, δέχεται εκλογές

Ο Πουτζεμόντ ανακαλεί την ανεξαρτησία, δέχεται εκλογές

Την απόφαση της κυβέρνησής του να ανακαλέσει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας και τον σχηματισμό αυτόνομου και κυρίαρχου κράτους στην Καταλονία ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, ο έκπτωτος πρόεδρος της της περιοχής Καρλές Πουτζεμόντ, σε μια ομιλία με υψηλό συμβολισμό, με πρόθεση να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να σύρει την Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις.

Εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρώπη για να εμπλακεί στη διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, από τις Βρυξέλλες, ο Καρλές Πουτζεμόντ έθεσε θέμα ασφάλειας του ιδίου και της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα ζητά διασφαλίσεις από την ισπανική κυβέρνηση ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Καταλονία, που έχουν προκηρυχθεί για τις 21 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό ο Πουτζεμόντ προσπαθεί να σύρει την Ευρώπη στην εσωτερική διαμάχη, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Διαβάστε  Στο χορό των απελάσεων και το Βέλγιο: Διώχνει 1+7 από... σπόντα

Την ομιλία του ο Πουτζεμόντ απηύθυνε κάλεσμα για ηρεμία εσωτερικά, δεν αναφέρθηκε στις φήμες για τον σχεδιασμό παράλληλου ηλεκτρονικού νομίσματος και ζήτησε τα μεγαλύτερα δυνατά εχέγγυα για την επιστροφή του, υποστηρίζοντας ότι το ισπανικό δίκαιο αντιμετωπίζει την προσπάθεια απόσχισης όπως την τρομοκρατία και ως εκ τούτου ο κίνδυνος φυλάκισης και η στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων είναι υπαρκτός.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μηνύματα Τσίπρα στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας χαρακτήρισε “αβάσιμες” τις εις βάρος του κατηγορίες, ενώ έκανε δεκτή την “δημοκρατική πρόκληση” για εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου τις οποίες προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί να αποφύγει την Δικαιοσύνη.

“Μέρος της καταλανικής κυβέρνησης θα παραμείνει στην Βαρκελώνη για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες “εγγυήσεις”.

Όπως είπε πρέπει να “καθυστερήσει” η ανεξαρτησία της Καταλονίας προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Η Ισπανία ακύρωσε την ανεξαρτησία

Εν τω μεταξύ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Διαβάστε  Στήριξη Ταγιάνι στην Κύπρο, έναντι στης Τουρκίας

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση