Πολυεπίπεδη πολιτική για τη βελτίωση της κατώτατης τιμής πώλησης των NPL’s ακολουθούν οι Έλληνες τραπεζίτες ενόψει των stress tests που ξεκινούν στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 και τα τελικά αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Έχοντας ήδη πετύχει την παράταση της άσκησης της EBA, ώστε να περιληφθούν στοιχεία και από το 2018, τώρα οι τραπεζίτες επιδιώκουν τη δημιουργία τάσης, η απεικόνιση της οποίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε τριμηνιαία βάση θα προσφέρει τις κατάλληλες βάσεις για την οικοδόμηση των προβλέψεων κεφαλαιακής επάρκειας, ρίσκου και ρευστότητας, σημεία που θα κρίνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.
Οι τράπεζες εστιάζουν αφενός στο μέτωπο της βελτίωσης της απόδοσης στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που διαθέτουν, κινούμενες επιθετικά και προσφέροντας ελκυστικές προσφορές αλλά και ενισχύοντας τις διασφαλίσεις που διαθέτουν. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπου ενισχύονται οι απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των ενυπόθηκων δανείων στο 100% από το 65% που ισχύει σήμερα, με τις τράπεζες να απολαμβάνουν status ίδιο με του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ωστόσο αναβαθμίζονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι προηγούνται, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, ακολουθούν επιθετική πολιτική στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, εφαρμόζοντας στρατηγική κάλυψης υπερκάλυψης στόχων ανάταξης και επαναφοράς, ώστε να αποδείξουν ότι οι ρυθμίσεις επιτυγχάνονται και παράλληλα να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, να πείσουν ότι τηρούνται, έτσι ώστε να επιτύχουν μείωση του στόχου των πωλήσεων και βελτίωση της προοπτικής ανάκτησης κεφαλαίου, που συνεπάγεται χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής αποφάσισε να ενσωματώσει στα stress tests η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), καθώς επέκτεινε το χρονικό ορίζοντα της άσκησης έτσι ώστε στα τελικά αποτελέσματα να περιλαμβάνονται στοιχεία και από το 2018. Πιέσεις προς αυτή κατεύθυνση άσκησαν από τη μια οι Έλληνες τραπεζίτες ήθελαν να ενσωματωθεί η περίοδος μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και η είσοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και από την άλλη οι Γερμανοί που επιδιώκουν την αποτύπωση της αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ και τη σταδιακή απεμπλοκή από το QE.
Παράλληλα στην Ελλάδα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναπτύσσεται η αγορά NPL’s, σε πρωτογενές επίπεδο, ενώ η δευτερογενής αγορά έχει προοπτική να κάνει πράξεις που θα δώσουν στίγμα, το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο συνδυασμός αυτών με τη βελτίωση της ανάκτησης-ρύθμισης κόκκινων δανείων μπορεί να ανεβάσει αισθητά τις κατώτατες τιμές των κόκκινων δανείων που σήμερα κινούνται στο 3-5% και παράλληλα να βελτιώσει τα προσδοκώμενα κεφαλαιακά οφέλη, περιορίζοντας τις ανάγκες για νέα.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πίεση για τη νομιμοποίηση και επαναπατρισμό κεφαλαίων, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για αποπληρωμή οφειλών, είτε για τη βελτίωση του προφίλ του δανειολήπτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, είτε ακόμα και ως collateral.
[infogram id=”greek_banks_npe_npls” prefix=”0G3″]