Μεθοδεύσεις με στόχο την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιπαράθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας με τους αυτονομιστές της Καταλονίας, επιχειρεί ο έκπτωτος πρόεδρος της περιοχής, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον έχει κλητεύσει να καταθέσει την Πέμπτη. Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, που αν πετύχει μπορεί να βάλει φωτιά στο ευρωπαϊκό σκηνικό, ο Καρλές Πουτζεμόντ, έφυγε από την Ισπανία, θέλοντας να συλληφθεί στο Βέλγιο, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων.
Οι κινήσεις τόσο του Πουτζεμόν όσο και της Ισπανίας ξεκινούν ακριβώς από την ώρα της προσδιορισμένης κατάθεσης, σε μια παρτίδα όπου είναι πολύ πιθανό ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας να επιχειρήσει να εμπλέξει το Βέλγιο και την ΕΕ παίζοντας κυριολεκτικά τα ρέστα του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας). Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του κ. Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.
Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας
, δήλωσε νωρίτερα ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα.
Ο Καρλές Πουτζεμόν σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μέτωπο, να δείξει καλή θέληση, βούληση συμβιβασμού και να προλειάνει το έδαφος ώστε να χαρακτηρίσει ενδεχόμενη δίωξή του πολιτική -και νομικά-σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι:
- ανακαλεί τη διακήρυξη ανεξαρτησίας και
- αποδέχεται τη δημοκρατική πρόκληση των εκλογών, τις οποίες επιχειρεί να ανάγει σε δημοψηφισματικές,
- ζητώντας από την κεντρική κυβέρνηση να δεχθεί το αποτέλεσμα, απριόρι.
Ο ίδιος ζητά διασφαλίσεις για τη μη-σύλληψη και την ασφάλειά του, προκειμένου να προσέλθει, ενώ έσπευσε να ανακαλέσει τα περί ανεξαρτησίας, να δεχθεί τις εκλογές -ως δημοκρατική πρόκληση-, αποδεχόμενος σιωπηρά την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης και την ισχύ του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου όμως μεσολαβούν αρκετές ημερομηνίες ορόσημα και απομένουν αρκετές κινήσεις στη σκακιέρα μεταξύ αυτονομιστών και φεντεραλιστών. Μια απ αυτές είναι εμφάνιση του Καρλές Πουτζεμόν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν όμως δεν εμφανιστεί τότε θα θεωρηθεί φυγάς και θα εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης, το οποίο θα γίνει πανευρωπαϊκό και οι βελγικές αρχές θα κληθούν να το εφαρμόσουν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τον Καρλές Πουτζεμόν στις βελγικές φυλακές, η Ισπανία θα καταθέσει αίτημα έκδοσης, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο ίδιος θα επιχειρήσει να αποφύγει την έκδοσή του. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον η δίωξή του χαρακτηριστεί πολιτική, χωρίς ωστόσο να σημαίνει την παροχή πολιτικού ασύλου. Μια τέτοια διαδικασία θα εμπλέξει την πρωτεύουσα της Ευρώπης στην αντιδικία του Πουτζεμόν με την Ισπανία, διεθνοποιώντας το ζήτημα και αναγκάζοντας ευρωπαϊκή κυβέρνηση, του Βελγίου, να λάβει θέση σε ένα εντελώς ασαφές, πρωτοφανές και Αίολο σκηνικό.