Δηλώσεις Πουτζεμόντ από τις Βρυξέλλες σήμερα

Δηλώσεις Πουτζεμόντ από τις Βρυξέλλες σήμερα

Σε καθεστώς φυγά παραμένει ο Πουτζεμόντ με τον δικηγόρο του να υποστηρίζει ότι «δεν εγκατέλειψε την Ισπανία, ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει δηλώσεις σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκπτωτη καταλανική κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση παράλληλου με το ευρώ ψηφιακού νομίσματος που θα επιτρέψει τις οικονομικές συναλλαγές με κλειστές τράπεζες.

Μιλώντας σε ολλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, επιχείρησε να διαμορφώσει κλίμα και να μετρήσει αντιδράσεις, θέλοντας να κρατήσει το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε σύλληψη ή παρεμπόδιση της επικοινωνίας.

Διαβάστε  Ευρωπαϊκό θέμα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, πιέζεται η Τουρκία

Ωστόσο, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο Πολ Μπικάερτ υποστήριξε πως «ο κ. Πουτζντεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο», προσθέτοντας ότι «ως προς αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει». «Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο… και με όρισε επισήμως συνήγορό του», συμπλήρωσε ο Βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου και πρώην υπερασπιστής των Ισπανών Βάσκων, οι οποίοι εθεωρούντο μέλη της ETA. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή η «πρώτη επαφή» είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.

Διαβάστε  Μηνύματα Τσίπρα στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες

Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.
Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.
Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Διαβάστε  Ελεύθερος με εγγύηση στη Γερμανία ο Πουτζεμόν

Διαφήμιση