Μεγάλες σε ένταση, παλμό και συμμετοχή αντι-διαδηλώσεις, υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Βαρκελώνη, δίνοντας το στίγμα του μεγάλου κοινωνικού διχασμού, καθώς και των πολιτικών διάχυσης της έντασης στην κοινωνία που ακολουθούν πλέον τόσο οι αυτονομιστές όσο και οι φεντεραλιστές στην Ισπανία.
Αν και οι υπέρμαχοι της παραμονής και τα ισπανικά δίκτυα επιχειρούν να στείλουν μήνυμα ότι η πλάστιγγα γέρνει πλέον υπέρ της παραμονής και ότι τα κόμματα που στηρίζουν την ενιαία Ισπανία θα κερδίσουν τις εκλογές που προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι, στην πραγματικότητα αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η Καταλονία έχει βαθιές πληγές να επουλώσει και Ισπανία θα βρίσκεται θα είναι πιο ασταθής από ποτέ, για παρατεταμένη περίοδο.
Η απουσία πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της αναθεώρησης του ισπανικού Συντάγματος αλλά ακόμα και της δομής της χώρας, είναι ενδεικτική της ατολμίας και ταυτόχρονα αιτία των συνεχιζόμενων προβλημάτων. Η διαφορά φάσης μεταξύ κεντρικής εξουσίας και περιφέρειας, τόσο σε επίπεδο πολιτικής αντίληψης όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη επαναπροσέγγισης της δομής του ισπανικού κράτους, με γνώμονα τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και τον επαναπροσδιορισμό του τύπου της αλληλεπίδρασης σε αμφίδρομη πολυεπίπεδη, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αλά με θεσμικό τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδηλώσεις πλημμύρισαν οι πιο κομβικές λεωφόροι της Βαρκελώνης, με ισπανικές σημαίες και ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζδεμόν, στη φυλακή», αναφερόμενοι στον αυτονομιστή Καταλανό ηγέτη, τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή η Μαδρίτη.
Η προσέγγιση αυτή και η ανάδειξη του σημείου αυτού των διαδηλώσεων από τα ισπανικά και διεθνή αποδεικνύει ακριβώς ον τη προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος πόλωσης και διχασμού την Καταλονία, στρατηγική που μέχρι τώρα ακολουθούσαν οι αυτονομιστές αλλά υιοθετούν και οι φεντεραλιστές, ενισχύοντας το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης και διολίσθησης στη βία.
Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Από την πλευρά τους οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.
Λάδι στη φωτιά είχε ρήξει νωρίτερα ο Καρλές Πουτζδεμόν καλώντας τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ανέβηκε στο internet από άγνωστη τοποθεσία, καθώς καταζητείται από τις ισπανικές αρχές.
Στο ίδιο μήκος κύματος επιμένει και ο Οριόλ Τζουνκέρας, αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας, υποστηρίζοντας πως ο Πουτζδεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας. Είπε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.
Οι αυτονομιστές διέθεταν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135, ωστόσο τη Βουλή διέλυσε η κεντρική κυβέρνηση προκηρύσσοντας εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου, τις οποίες πολλά κόμματα απειλούν να μποϋκοτάρουν.
Το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Καταλονία γιόρτασαν τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».
Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει ήδη την εξουσιοδότηση από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας και να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία διορίστηκε υπεύθυνη για την Καταλονία.