Προπαγάνδα ή είδηση η φυγή Πουτζεμόντ;

Προπαγάνδα ή είδηση η φυγή Πουτζεμόντ;

Έντονη φημολογία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες για διαφυγή του καρατομηθέντος προέδρου της Καταλονίας στο εξωτερικό όπου αιτείται πολιτικό άσυλο, με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia να αναφέρεται πρώτη στο θέμα.

Η υπόθεση φαίνεται μάλλον παρατραβηγμένη, ενώ δεν αποκλείεται να είναι πολιτικά υποκινούμενη θέλοντας είτε να αποδυναμώσει το κίνημα των αυτονομιστών, είτε να αναγκάσει τον Πουτζεμόν να εμφανιστεί καθώς, κρύβεται μετά την καθαίρεσή του, θέλοντας να αποφύγει τη σύλληψη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα πραγματοποιήσει δήλωση το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta και το El Periodico de Catalunya, ο Καταλανός πρώην ηγέτης ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, μαζί με τα άλλα πέντε παυθέντα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του.

Διαφήμιση

Στο μεταξύ, η άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση τέθηκε σε εφαρμογή και τυπικά τη Δευτέρα, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίσθηκαν στις εργασίες τους παρά τις εκκλήσεις για ανυπακοή, ενώ καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποδεχόμενα έτσι εμμέσως την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κ. Πουτζντεμόν αναχώρησε νωρίτερα για το Βέλγιο με μέλη της παυθείσας κυβέρνησής του.
Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα», αν το ζητήσει ο ίδιος.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο.