Οπλισμένοι και πιο επικίνδυνοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ

Οπλισμένοι και πιο επικίνδυνοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ

Πολύ υψηλότερος είναι πλέον ο κίνδυνος εμπλοκής και θερμού επεισοδίου στον ουρανό του Αιγαίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), επιβεβαιώνοντας προγενέστερα δημοσιεύματα του Crisis Monitor, που αναδεικνύει την ποιοτική και ποσοτική διαφορά των τουρκικών προκλήσεων, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σε σχέση με πέρσι, τριπλασιάστηκαν οι οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, ενώ διπλασιάστηκαν οι εμπλοκές ελληνικών – τουρκικών μαχητικών.

Διαβάστε  Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο: Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση "Θαλάσσιος Λέων"

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2017 έχουν εισέλθει 1.147 τουρκικά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί 944 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 2.847 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 237 οι εμπλοκές που σημειώθηκαν με τα ελληνικά αεροσκάφη 167, ενώ καταγράφηκαν 36 πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Διαβάστε  Ήρεμος ο "Θαλάσσιος Λέων" της Τουρκίας στο Αιγαίο

Αντίστοιχα το 2016 είχαν εισέλθει 1.016 τουρκικά αεροσκάφη, είχαν καταγραφεί 902 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 1.671 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 86, είχαν σημειωθεί 68 εμπλοκές και είχαν καταγραφεί 57 πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Τη Δευτέρα, πάντως, ήταν μηδενική η τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, φέτος αυξήθηκαν οι ώρες πτήσεως των πυροσβεστικών αεροσκαφών για δασοπυρόσβεση φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Φέτος, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 1.487 εξόδους, συμπληρώνοντας 3.163,1 ώρες πτήσεως. Το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 1.257 έξοδοι αεροσκαφών τα οποία είχαν συμπληρώσει 2.895 ώρες πτήσεως.