Η IAEA αδειάζει Τραμπ για Ιράν

Η IAEA αδειάζει Τραμπ για Ιράν

Τοποθέτηση με την οποία ανακόπτει την προσπάθεια αμφισβήτησης της συμφωνίας για πυρηνικά του Ιράν από τον Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε από την Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (AIEA) Γιουκίγια Αμάνο. Σε αντίποινα για τη στάση της εποπτευόμενης από τον ΟΗΕ ανεξάρτητης αρχής, οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με το Ισραήλ περικόπτοντας τη χρηματοδότηση της UNESCO.

Πρόκειται για το Παγκόσμιο Σχέδιο Κοινής Δράσης (PGAC, JCPOA, σύμφωνα με το αγγλικό ακρωνύμιο), δηλαδή τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη το Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία).

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της ώστε να αποδείξει πως δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εξασφάλισε σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του δικαιώματός της να εμπλουτίζει ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλλε η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας του προγράμματος.

Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατ΄επανάληψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις 13 Οκτωβρίου να αποσύρει τη χώρα του «ανά πάσα στιγμή» από τη συμφωνία και ζήτησε από τους Αμερικανούς βουλευτές να νομοθετήσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων με σκοπό κυρίως να εμποδίσουν το Ιράν να σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Διαβάστε  Αντιδρούν Γαλλία και IAEA στις καταγγελίες Νετανιάχου για Ιράν, στηρίζει ο Πομπέο

Ο Αμάνο συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, ο Ροχανί εξέφρασε στον επισκέπτη του την επιθυμία της χώρας του να «συνεργαστεί μακροπρόθεσμα με την AIEA».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την πυρηνική συμφωνία και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο (οι Ηνωμένες Πολιτείες) να τη διαταράξουν γιατί αν η πυρηνική συμφωνία ακυρωθεί, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες»

είπε ο Σαλεχί.

Σημείωσε ακόμη πως το Ιράν έχει την ικανότητα να «επαναλάβει […] μέσα σε τέσσερις ημέρες» τις δραστηριότητες για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 20%. «Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε, καθώς το Ιράν έχει δεσμευθεί από τη συμφωνία στη Βιέννη να περιοριστεί σε εμπλουτισμένο ουράνιο 3,5% (ποσοστό που επιτρέπει τη χρήση σε έναν πυρηνικό ηλεκτρικό σταθμό).
Το όριο του 20% αποτελεί το ανώτατο διεθνώς αναγνωρισμένο όριο «ελαφρά εμπλουτισμένου» ουρανίου, όμως από αυτό το ποσοστό μπορεί κανείς πολύ εύκολα να περάσει στην απόκτηση ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διαβάστε  Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν

Διαφήμιση