Φιάσκο η ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, παραιτήθηκε ο Μπαρζανί

Φιάσκο η ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, παραιτήθηκε ο Μπαρζανί

Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η προσπάθεια του ιρακινού κουρδιστάν να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, οδηγώντας σε αναδίπλωση την τοπική κυβέρνηση και παραίτηση του προέδρου, Μασούντ Μπαρζανί, με αιχμές κατά φίλων και συμμάχων, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο υποστήριξε ότι κανείς εκτός της περιοχής των Κούρδων δεν στάθηκε στο πλευρό τους για να υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Η παραίτηση Μπαρζανί έρχεται στον απόηχο της απομόνωσης του ιρακινού Κουρδιστάν από τη Βαγδάτη και τις γειτονικές χώρες, μετά την υιοθέτηση των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος από την Ερμπίλ και την προσπάθεια διαπραγμάτευση επ αυτών.

Οι ιρανικές δυνάμεις σε μια επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας κατέλαβαν το Κιρκούκ και τις υποδομές, τον έλεγχο του οποιου είχαν αναλάβει οι κουρδικές δυνάμεις μετά την απελευθέρωση από το Ισλμικό Κράτος.

Διαφήμιση

Ο Μπαρζανί προέβη στο διάγγελμα αυτό αφού το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε το αίτημά του να μην παραταθεί η θητεία του πέραν της 1ης Νοεμβρίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ίδιου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή από τη Βαγδάτη στρατιωτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος της κουρδικής επαρχίας.

«Τρία εκατομμύρια ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έγραψαν ιστορία και δεν μπορούν να εξαφανιστούν»

είπε ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

«Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας παρά μόνο τα βουνά μας»

υπογράμμισε.

Ο Μασούντ Μπαρζανί επέκρινε τις ΗΠΑ διότι επέτρεψαν τα άρματα μάχης Abrams που δόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Υποστήριξε επίσης ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν παραστρατιωτικές ομάδες με τη στήριξη του Ιράν.

«Χωρίς τη βοήθεια των Πεσμεργκά (των Κούρδων μαχητών), οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος»

τόνισε, ενώ διερωτήθηκε:

«Γιατί η Ουάσιγκτον θα ήθελε να τιμωρήσει το Κουρδιστάν;»,

Ο Μπαρζανί είπε ακόμη ότι οι υποστηρικτές του αντίπαλου Κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ένοχοι για «εσχάτη προδοσία» διότι παρέδωσαν την πόλη του Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις αμαχητί πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Κούρδος ηγέτης κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις του Ιράκ εναντίον των Κούρδων μετά την 16η Οκτωβρίου και η άρνηση της ιρακινής κυβέρνησης για διάλογο επιβεβαιώνουν την άποψή του ότι «το Ιράκ δεν πιστεύει πλέον στα δικαιώματα των Κούρδων».

Οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν σκιαγραφούν εικόνα διχασμού των Κούρδων της περιοχής, γεγονός που δεν επιτρέπει τον συντονισμό με το PKK και τους Κούρδους πλιτοφύλακες της Συρίας, σε κεντρικό επίπεδο.