Αποστάσεις NATO από Τραμπ για Βόρεια Κορέα

Αποστάσεις NATO από Τραμπ για Βόρεια Κορέα

Δηλώσεις που καθιστούν αισθητή τη διαφοροποίηση της προσέγγισης του NATO στη Βόρεια Κορέα από αυτή του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου και την ευθυγράμμισή του με το Στέητ Ντιπάρτμεντ και τους Ευρωπαίους, πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε από την Ιαπωνία την πάγια θέση του ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί παγκόσμια απειλή, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί «ειρηνική λύση» στην κρίση.
«Ανησυχούμε τόσο όσο κι εσείς για την προκλητική και την παράλογη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», η οποία «αποτελεί άμεση απειλή» για την Ιαπωνία και την περιοχή της, όμως επίσης και «για όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ομιλία του στο Τόκιο.

Διαβάστε  Σφίγγα ο Πομπέο για Τουρκία: "Προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στο NATO"

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική βία, πρέπει να βρούμε μια ειρηνική λύση».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ήδη προειδοποιήσει πως μια στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

«Το ΝΑΤΟ στηρίζει έντονα την άσκηση πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης στη Βόρεια Κορέα»

επανέλαβε, επιμένοντας ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί πως «εφαρμόζονται πλήρως και με διαφάνεια» όλες οι κυρώσεις που ψήφισε τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάστε  Αμερικανοί στη Βόρεια Κορέα: Ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη σύνοδο Κιμ-Τραμπ

Οι δηλώσεις ακολουθούν κοινή ανακοίνωση των αρχηγών γενικών επιτελείων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, οι οποίες φαίνεται να ρίχνουν λάδι στη φωτιά καλώντας την Πιονγιάνγκ να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει τις απερίσκεπτες προκλήσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι η διπλωματία δεν έχει νόημα, γράφοντας ακόμα και στο twitter, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι “χάνει τον χρόνο του”/

Διαβάστε  Παρέμβαση-μήνυμα Μάτις για Σκοπιανό, ζητά συμμόρφωση με την απόφαση του Βουκουρεστίου