if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Ρωσία αίρει το εμπάργκο στις τουρκικές τομάτες, βάζει ποσοστώσεις

Τη μερική άρση του εμπάργκο εισαγωγής ντομάτας από την Τουρκία στη Ρωσία αποφάσισε το Κρεμλίνο στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των δυο χωρών και αφού η Τουρκία υπέβαλε παραγγελία για τους πυραύλους S-400 και για την κατασκευή δυο μεγάλων ενεργειακών έργων από τη Ρωσία. Ενώ παράλληλα αντικαθιστά τον πλήρη αποκλεισμό με ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Ωστόσο, οι τουρκικές τομάτες δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη ρωσική αγορά. Ένα σύστημα ποσοστώσεων για τη συμπλήρωση της ρωσικής αγοράς το χειμώνα θα τεθεί σε εφαρμογή από το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας. Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας-Τουρκίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι περιορισμοί στην προμήθεια τουρκικών τοματών θα εξαλειφθούν από την 1η Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Γεωργίας πρότεινε να περιορίσει τις εισαγωγές 50.000 τόνους ετησίως.

Αν και οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί άρδην από το επίπεδο που βρέθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά, οι εμπορικές σχέσεις είναι ενδεικτικές της μεγάλης απόστασης που ακόμα συντηρείται από το Κρεμλίνο το οποίο διατηρεί τη θέση ισχύος που διαθέτει, καθώς η Άγκυρα τελεί σε άτυπη διεθνή καραντίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν το εμπάργκο στην Τουρκία, οι τουρκικές ντομάτες κάλυπταν περίπου το 70% της ρωσικής κατανάλωσης, ενώ τώρα -μετά την άρση- θα αποτελούν συμπλήρωμα και με ανώτατο πλαφόν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία έχασε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές τομάτας. Από το 2014, η παραγωγή τομάτας στη Ρωσία έχει αυξηθεί πάνω από 30%, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Aleksandr Tkachev.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version