Μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της online ριζοσπαστικοποίησης και τρομοκρατίας πραγματοποιεί το δίκτυο που χρησιμοποιούν κυρίως οι τρομοκράτες, το Telegram, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής, μπλόκαρε 8,500 λογαριασμούς που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τη στρατολόγηση μαχητών, μόνο τον Οκτώβριο, ένδειξη τη βαθιάς διείσδυσης που έχουν επιτύχει αυτές οι ομάδες στα soxial media.
“Η προώθηση της βίας υπό οποιεσδήποτε μορφές απαγορεύεται” από το Telegram, δήλωσε ο CEO, Ντούροφ. “Μόνο τον Οκτώβριο κλείσαμε πάνω από 8.500 λογαριασμούς που συνδέονται με την τρομοκρατία”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η γραμμή, η οποία δεν πρέπει να διασταυρωθεί, ήταν “ξεκάθαρη”.
“Κάποιος μπορεί να επικρίνει τις τοπικές αρχές, να αμφισβητήσει το status quo και να οργανώσει μια πολιτική συζήτηση. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί κανείς να ενθαρρύνει τη βία και να ζητήσει δράσεις που θα βλάψουν αθώους ανθρώπους. Εδώ είναι το κύριο κριτήριο για μετριοπάθεια των δημόσιων μας σταθμών », εξήγησε.
Ο Ντούροφ ισχυρίστηκε ότι αυτός και η ομάδα του έχουν προστατεύσει την ελευθερία του λόγου τα τελευταία 11 χρόνια και το κάνουν τώρα σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε και πάλι στο Ιράν, λέγοντας ότι το BBC απαγορεύεται στη χώρα, αλλά το Telegram έχει 953.900 συνδρομητές.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας εισαγγελέας της Τεχεράνης δήλωσε ότι το Ιράν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Durov σχετικά με τη δημοτικότητα του προγράμματος στους τρομοκράτες, τους παιδαραστές και άλλα εγκληματικά στοιχεία. Η κρυπτογραφημένη εφαρμογή επιτρέπει σε περίπου 20 εκατομμύρια Ιρανούς να παρακάμψουν την απαγόρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα κοινωνικά μέσα.
Έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν τα μηνύματά τους σε “αυτοκαταστροφή” αφού διαβαστούν από τον παραλήπτη. Το Telegram είχε προηγουμένως κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες για σκοπούς επικοινωνίας.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δήλωσε ότι το Telegram χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 άτομα τον Απρίλιο. H FSB ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Telegram ήταν δημοφιλές στους τρομοκράτες, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να δημιουργήσουν συνομιλίες με υψηλό επίπεδο κρυπτογράφησης δεδομένων.
Ο Ντούροφ απάντησε λέγοντας ότι η αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης θα υπονομεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια, καθώς «οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν αναπόφευκτα πρόσβαση σε ολόκληρη την αλληλογραφία των Ρώσων πολιτών». Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αναφέροντας ως παράδειγμα το τελευταίο οι επιθέσεις του Παρισιού, κατά τις οποίες οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα και SMS.