Ο Καμμένος ανοίγει θέμα δημοψηφίσματος στο Σκοπιανό

Ο Καμμένος ανοίγει θέμα δημοψηφίσματος στο Σκοπιανό

Δηλώσεις που ανεβάζουν το Σκοπιανό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και εντός της Ελλάδας πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για να παραβρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση, ρισκάροντας να “κάψει” την προοπτική λύσης ή ακόμα και μια αντιπαράθεση με το NATO και τις ΗΠΑ που προωθούν την άμεση επίλυσή του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μια ημέρα μετά την επίσημη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών -που ανοίγει επισήμως το θέμα- και ακολουθώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχείρησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, με μάλλον άκομψο τρόπο, θέτοντας εν αμφιβόλω την προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων τόσο με την πΓΔΜ όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, καθώς στοχοποιεί συλλήβδην τους Σλάβους.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για το θέμα της ονοματοδοσίας της πΓΔΜ

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική»

δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι

«η ελληνική Μακεδονία υπήρξε πάντα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στόχος της σλαβικής επιβουλής».

Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά είναι μια αποστροφή του λόγου του όπου φαίνεται να ανοίγει θέμα δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Διαβάστε  Ζάεφ: Επικοινωνία με Τσίπρα και μετά διάγγελμα

Μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε πως

«οποιαδήποτε λύση, πέραν της ομόφωνης απόφασης των κομμάτων, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα λαϊκού δημοψηφίσματος, όπου ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφανθεί»

Μιλώντας κατά την τελετή βράβευσής του από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ-Θ), που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι

«δεν θα επιτρέψουμε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και παραχάραξης της Ιστορίας».

Ενώ ξεκαθάρισε ότι:

«Η οποιαδήποτε απόφαση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει το ελληνικό όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία αυτής της σλαβικής εθνότητας θα είναι μια απόφαση, η οποία θα αντιτίθεται στην απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1992. Οποιαδήποτε κι αν είναι η λύση, προκειμένου να έχει νομιμοποιηθεί, απαιτείται η επανασύσταση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ομόφωνη απόφαση η ομόφωνη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στο συμβούλιο αυτό για την αποδοχή μιας λύσης»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, χωρίς ωστόσο να δώσει συνέχεια.

Διαβάστε  Νέο συλλαλητήριο το Σάββατο για το Σκοπιανό, μόλις 200 άτομα στο πρώτο

Πολιτικά και διπλωματικά η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως χάραξη κόκκινων γραμμών πίσω από το πρίσμα εθνικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάτι τέτοιο από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χθες σε διπλωματικούς συντάκτες άνοιξε το θέμα της ονοματοδοσίας της πΓΔΜ, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί συμβιβαστική λύση μέχρι τα μέσα του 2018, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια διευθέτηση.

Διαβάστε  Στην τελική ευθεία το Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις 17 Μαΐου

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι προφανές ότι είχαν διεθνές, κυρίως, ακροατήριο καθώς απευθυνόταν στο NATO και τις ΗΠΑ που πιέζουν για λύση fast track με στόχο την άμεση ένταξη της χώρας στο NATO.

Διαφήμιση