Καταλονία: Σε “δημοκρατική αντίσταση” καλεί ο Πουτζεμόντ, φόβοι για ξέσπασμα βίας

Καταλονία: Σε “δημοκρατική αντίσταση” καλεί ο Πουτζεμόντ, φόβοι για ξέσπασμα βίας

Νέα, επικίνδυνη τροπή, λαμβάνει η κρίση της Καταλονίας καθώς μερικές ώρες μετά την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και ανάληψης της εξουσίας από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας, ο Καρλές Πουτζεμόντ απηύθυνε κάλεσμα σε «δημοκρατική αντίσταση».

Μέσω μαγνητοσκοπημένου τηλεοπτικού διαγγέλματος, μία μέρα μετά την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης, ο Πουτζεμόντ ζητά στην ουσία από τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους και από τους δημόσιους υπαλλήλους ανυπακοή.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155»

ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται

«για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας»

Οι δηλώσεις αυτές ανεβάζουν τις πιθανότητες διολίσθησης της αντιπαράθεσης στη βία και ενισχύουν την αβεβαιότητα, ανασφάλεια και προάγουν την ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στην ΕΕ, μετάσταση η οποία ανησυχεί ήδη τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία.

Διαβάστε  Έργο 200 εκατ. πήρε ο Μυτιληναίος στην Ισπανία

Ο Πουτζντεμόν στεκόταν δίπλα σε μία σημαία της Καταλονίας και σε μία της Ε.Ε. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του Μαριάνο Ραχόι, όπως και οι ΗΠΑ και όσες χώρες έχουν τοποθετηθεί δημοσίως μέχρι τώρα.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του το βράδυ της Παρασκευής, την οποία αποφάσισε η Μαδρίτη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας μερικές ώρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Διαβάστε  "Βελούδινη" πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

Διαφήμιση