Συμφωνία για τα 800 εκατ. από το υπερπλεόνασμα το 2017

Συμφωνία για τα 800 εκατ. από το υπερπλεόνασμα το 2017

Σε συμφωνία επί της αρχής για τους στόχους και τη δυνατότητα επίτευξής τους με τα υπάρχοντα και ήδη συμφωνηθέντα μέτρα για 2017 και το 2018 κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί, ολοκληρώνοντας το πρώτο βήμα της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, που είναι η διαμόρφωση κοινής βάσης και παραδοχών.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το 2017 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ και το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, που συνεπάγεται συμφωνία για την επίτευξη υπερπλεονάσματος 1,05%, καθώς στόχος πλεόνασμα είναι και 1,75%.

Αυτό συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διανείμει εν είδη κοινωνικού μερίσματος περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο τρόπος διανομής του παραμένει υπό συζήτηση, αν και τυπικάσ η κυβέρνηση έχει τον χειρισμό του καθώς είναι καθ υπέρβαση των Μνημονίων, ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι μια στοχευμένη διαχείριση θα είχε πολλαπλάσια και ισχυρότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στέλνουν τον Μπαρμπαρούση στον Εισαγγελέα για το κάλεσμα σε πραξικόπημα

Ενώ από τη συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% το 2018 συνάγεται πως οι θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, ή όπως ανέφερε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου «μπορώ να εκτιμήσω με πολύ μεγάλη ασφάλεια πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές αντικείμενο αναμένεται να είναι και το πού θα διανεμηθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας, εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,60% και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου, που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης απαιτείται επιτάχυνση του νομοπαρασκευαστικού και νομοθετικού έργου, ώστε να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις στην ενέργεια και τη φορολογία.

Διαφήμιση