Σε F-16 και κοινωνικό μέρισμα τα 1,8 δισ. που “περισσεύουν” το 2017

Σε F-16 και κοινωνικό μέρισμα τα 1,8 δισ. που “περισσεύουν” το 2017

Μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται χρηματοδοτήσει το πλεόνασμα που επιτυγχάνεται το 2017, το οποίο υπερβαίνει τα 1,8 δισ., ενώ οι θεσμοί πιέζουν για διοχέτευση μέρους αυτού σε αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου ή και στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαφήμιση

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμφώνησε με τους θεσμούς στους στόχους για το πλεόνασμα του 2017 και του 2018, που συνεπάγεται συμφωνία και για τον δημοσιονομικό χώρο άσκησης πολιτικής που διαμορφώνεται και ο οποίος ανέρχεται περίπου στα 1,8 δισ. για το τρέχον έτος, καθώς ο στόχος του Μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,75%.

Διαβάστε  Ανησυχητικά σταθερός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Υπ αυτό το πρίσμα και με τη κυβέρνηση να επιδιώκει να ολοκληρώσει έμπρακτα την πολιτική του come back, ήδη έχει αναγγελθεί η προοπτική διανομής κοινωνικού μερίσματος της τάξης των 800 εκατ., ζήτημα που αν και τίθεται από τους θεσμούς στη διαπραγμάτευση, εν τούτοις δεν αποτελεί κεφάλαιο στον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Συνεπώς ακόμα και να υπάρξει διαφωνία επί της ουσίας, τεχνικά υπερισχύει η θέση της κυβέρνησης, εκτός εάν ζητηθεί μέρος του πλεονάσματος για την κάλυψη της υστέρησης στόχων σε άλλα πεδία.

Αντιστοίχως και τα εξοπλιστικά, για τα οποία η κυβέρνηση φαίνεται να οδεύει σε συμφωνία αναβάθμισης των F-16 που δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισ., όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε  Ελλάδα: Ανησυχεί η εικόνα της αγοράς εργασίας (γραφήματα)

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα έχει 10ετή ισχύ, ώστε να μην επιβαρύνεται δημοσιονομικά η χώρα, παρά 100 εκατ. το χρόνο, στην πραγματικότητα το κόστος θα υπολογιστεί δημοσιονομικά στο πρώτο έτος, με βάση τους ισχύοντες κανόνες της Eurostat. Αυτό συνεπάγεται, ότι αν και ταμειακά οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν σε 10ετή ορίζοντα θα λογιστικοποιηθούν το 2018, χρησιμοποιώντας κονδύλι που θα προέρχεται από το πλεόνασμα του 2017.

Διαβάστε  Ελλάδα: Έχει ήδη 20 δισ. στο ταμείο, ετοιμάζει back-to-back έξοδο στις αγορές και με 10ετές ομόλογο

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.