Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Με ρυθμό 3% που υπερβαίνει τις προβλέψεις αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο, οριακά χαμηλότερα από το 3,1% του προηγούμενου τριμήνου. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμός από το 1ο τρίμηνο του 2015.

Διαφήμιση

Τα στοιχεία υπερέβησαν τις προσδοκίες του 2,5%, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι τυφώνες Harvey και Irma. Τα αποθέματα αυξήθηκαν σημαντικά και το εμπόριο σημείωσε τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη σχεδόν τέσσερα χρόνια, εν μέσω της πτώσης των εισαγωγών. Παράλληλα, βοήθησε να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και των σταθερών επενδύσεων και η πτώση των κατασκευών.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Οι προσωπικές δαπάνες (PCE) συνέβαλαν με 1,62% στην επέκταση του ΑΕΠ έναντι (2,24% το δεύτερο τρίμηνο) και αυξήθηκαν 2,4% (3,3% το δεύτερο τρίμηνο). Οι δαπάνες επιβραδύνθηκαν για τα αναλώσιμα προϊόντα (2,1% έναντι 4,2%) και των υπηρεσιών (1,5% έναντι 2,3%), ωστόσο με ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκαν οι δαπάνες για διαρκή αγαθά (8,3% έναντι 7,6%).

Οι σταθερές επενδύσεις πρόσθεσαν 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη (0,53 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο τρίμηνο) και αυξήθηκαν κατά 1,5%, σε σύγκριση με αύξηση 3,2% το δεύτερο τρίμηνο. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν λιγότερο για τον εξοπλισμό (8,6% σε σύγκριση με 8,8%) και μειώθηκαν στις κατασκευές (-5,2% σε σύγκριση με 7%) και κατοικίες (-6% έναντι -7,3%). 3,7 τοις εκατό).

Διαβάστε  Κύπρος: Με 3,8% έτρεξε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Τα ιδιωτικά αποθέματα πρόσθεσαν 0,73 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, σε σύγκριση με 0,12% το δεύτερο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο κατά 2,3% (3,5% το δεύτερο τρίμηνο) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε τρία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος από το εμπόριο ήταν 0,41%, πολύ υψηλότερος από το 0,21% το δεύτερο τρίμηνο και ο μεγαλύτερος από το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Οι κυβερνητικές δαπάνες και οι επενδύσεις αφαιρούν 0,02 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη, σε σύγκριση με 0,03 ποσοστιαίες μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο. Μειώθηκε 0,1 τοις εκατό σε σύγκριση με πτώση 0,2 τοις εκατό κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Διαφήμιση