Σε παράλληλες συνεδριάσεις θα βρίσκονται σήμερα η ισπανική Γερουσία και η Βουλή της Καταλονίας αναζητώντας λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει από τους υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση και την επιμονή του Καρλές Πουτζεμόντ να κινείται πάνω στις γκρίζες ζώνες, διακηρύσσοντας εν-αναμονή ανεξαρτησία και αρνούμενος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι έχει εισηγηθεί την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος και την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας.
Το σκηνικό είναι εύφλεκτο με τον Πουτζεμόντ να πιέζεται διεθνώς για να κατεβάσει τους τόνους και να κινηθεί στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, ενώ εσωτερικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι σκληροπυρηνικοί του συνασπισμού των αυτονομιστών πιέζουν για μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας και ανακήρυξη της “Δημοκρατίας της Καταλονίας”, κίνηση που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε συγκρούσεις και κοινωνικές αναταραχές.
Η επί ένα μήνα αποσταθεροποίηση της Καταλονίας έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στην πλέον πλούσια περιοχή της Ισπανίας, ενώ έχει αναγκάσει οίκους αξιολόγησης να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο υποβάθμισης.
Πολιτικά, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ρώμη, Παρίσι και Βερολίνο παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις υπό φόβο μετάστασης της κρίσης, καθώς αντίστοιχες αποσχιστικές τάσεις βρίσκονται λανθάνουσα μορφή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτή τη στιγμή κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι ο Μαριάνο Ραχόι, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ενώ έχζει τη δυνατότητα ακόμη και μετά την ψήφιση να καθυστερήσει την εφαρμογή του, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και μετριοπαθές ηγετικό και αποφασιστικό προφίλ.
Διπλωματικά ο Ραχόι θα μπορούσε να προσφέρει την απόσυρση της απειλής καθαίρεσης της καταλανικής κυβέρνησης εφόσον ο Πουτζεμόντ αποσύρει την απειλή διακήρυξης ανεξαρτησίας και δηλώσει χωρίς περιστροφές ότι οποιαδήποτε λύση θα αναζητηθεί εντός του συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελεί η Καταλονία.
Ωστόσο μια τέτοια δήλωση θα αποτελούσε τον πολιτικό επικήδειο του Καρλές Πουτζεμόντ, ο οποίος θα ακολουθήσει τη μοίρα του προκατόχου του, ο οποίος -αν και εκλεγμένος- εκπαραθυρώθηκε όταν αποδείχθηκε μετριοπαθής και αντικαταστάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη βάση συμφωνίας που περιελάμβανε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος και διακήρυξη ανεξαρτησίας.
Οι τελευταίες ώρες
Χθες η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη και οριακή στην Καταλονία καθώς με νέα ομιλία του, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές, ο Καρλές Πουτζεμόντ δεν έδωσε διέξοδο στην κρίση αλλά πέταξε το μπαλάκι της απάντησης στις πράξεις της κεντρικής κυβέρνησης, στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει εκ νέου σήμερα.
Την Πέμπτη για πολλές ώρες κυκλοφορούσαν φήμες για την πρόθεση του Πουτζεμόνετ να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την πρόληψη εντάσεων, σενάριο που κάηκε όμως από τους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν στο στρατόπεδο των αυτονομιστών.
Ο Πουτζντεμόν στο διάγγελμά του υποστήριξε πως δεν έχει λάβει ρητές «εγγυήσεις» από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης ότι εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία και η Μαδρίτη δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Άρθρο 155 για την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης στην περιοχή. Παράλληλα, εναπόθεσε στο καταλανικό Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχουν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας) την ευθύνη «να καθορίσει τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του Άρθρου 155 κατά της Καταλονίας».
Η κρίση όμως έχει ήδη προκαλέσει αιμορραγία στην κυβέρνηση του Καρλές Πουτζεμόντ με τον μετριοπαθή υπουργό επιχειρηματικότητας να παραιτείται μετά την κατάρρευση των διαβουλεύσεων με τη Μαδρίτη για την έναρξη διαλόγου.
Αντιδρώντας άμεσα, η καταλανική αντιπολίτευση σύσσωμη τον προσκάλεσε «να επανακάμψει στη νομιμότητα και και να προκηρύξει εκλογές», ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας που μελετά τα μέτρα που θα ληφθούν κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 155 (και πλέον αναμένεται να επικυρωθούν σήμερα από το Σώμα), δήλωσε πως «το αδιέξοδο ταξίδι της ανεξαρτησίας θα πρέπει να τερματισθεί, για να επανέλθουμε στον σεβασμό της νομιμότητας».