Νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και κουλτούρα στα εξοπλιστικά ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη Βουλή

Νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και κουλτούρα στα εξοπλιστικά ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη Βουλή

Σχέδιο για την εκ βάθρων αναδιάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, το οποίο όπως είπε αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή και στόχος του οποίου θα είναι η εμπέδωση νέας δομής και κουλτούρας λειτουργίας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα για τα εξοπλιστικά σε πολλούς αποδέκτες.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα περιεχόμενα του σχεδίου, δήλωσε ωστόσο ότι θα έχει στόχο τη δημιουργία πιο ευέλικτου κορμού, με συγκέντρωση δυνάμεων στα σημεία όπου αναγνωρίζονται μεγαλύτερη κίνδυνοι.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ενέταξε όμως και τα εξοπλιστικά, θέτοντας ως άξονα για τη νέα κουλτούρα τη δυνατότητα αναβάθμιση και εκτεταμένης ζωής των συστημάτων, αντί της αγοράς νέων, όπου αυτό είναι δυνατό.

Διαφήμιση

Επανεπενδύοντας στα υπάρχοντα συστήματα ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις να κινηθούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα και τις συμμαχίες σε επίπεδο χωρών. όπερ σημαίνει ότι μετά τα F-16 η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση των Mirage 2000 σε Mirage 2000-5, των Patriot και ενδεχομένως των S-300 σε S-400. Από την άλλη πλευρά απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς νέων αεροσκαφών ραντάρ, νέων μαχητικών τύπου F-35 και νέων αρμάτων μάχης.

Ασαφές παραμένει ακόμα το ζήτημα της αναβάθμισης, εξυγχρονισμού και εμπλουτισμού του στόλου.