Ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία: Ψήφισαν ανεξαρτησία, ενεργοποίησαν το άρθρο 155

Ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία: Ψήφισαν ανεξαρτησία, ενεργοποίησαν το άρθρο 155

Σε τροχιά ραγδαίων και αναπόδραστων εξελίξεων εισέρχεται πλέον η Ισπανία καθώς το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε υπέρ της διακήρυξης της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης νέου κράτους, εν τη απουσία ωστόσο σύσσωμης της αντιπολίτευσης και με την κυβέρνηση Πουτζεμόντ να κλυδωνίζεται. Άμεση ήταν η απάντηση της Ισπανίας με τη Γερουσία να ψηφίζει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Το αίτημα ανεξαρτησίας προήλθε από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση Ραχόι είναι τώρα σε θέση να επιβάλλει την καθαίρεση της κυβέρνησης, να καταλύσει το καθεστώς αυτονομίας και να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής, προκηρύσσοντας εκλογές εντός έξι μηνών.

Διαφήμιση

Η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και το «ναι» επικράτησε συντριπτικά.

Στη Μαδρίτη σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί συνεδρίαση της Γερουσίας για την ψήφιση της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος που θα οδηγήσει σε άρση της αυτονομίας της καταλονίας, καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλoγών.

Τα τοπικά εθνικιστικά και ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.
Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ψήφισαν 72 βουλευτές, κατά 10, ενώ βρέθηκαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια.

«Ναι. Κερδίσαμε την ελευθερία να χτίσουμε μία νέα χώρα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Πλέον βέβαιη θεωρείται η ανάπτυξη της αστυνομίας της Βαρκελώνη, οι ανθρώπινες ασπίδες από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας και οι βίαιες συγκρούσεις.

Προβλήματα αναμένεται να έχει και εσωτερικά η κυβέρνηση Πουτζεμόντ καθώς αρκετοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει με παραίτηση σε περίπτωση μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας.

“Συγκροτούμε την Δημοκρατία της Καταλονίας, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, υπό το νόμο του Δικαίου”, ανέφερε το προοίμιο του ψηφίσματος που διαβάστηκε πριν τη μυστική ψηφοφορία.

Στο άκουσμα της είδησης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, μόλις λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία»,

ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για την παύση της αυτονομίας και την έναρξη της ανάληψης του ελέγχου της Καταλωνίας. Αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας, καθώς και τη διάλυση της παρούσας τοπικής κυβέρνησης.

Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, με σκοπό να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.
Sell-off σε μετοχές και ομόλογα

Με μαζικές ρευστοποιήσεις αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας να διακηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία και τη σύσταση νέου κράτους, ενώ άμεσα αναμένεται και παρέμβαση της ΕΚΤ.

Μεγάλες πιέσεις δέχονται τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με τις αποδώσεις να εκτοξεύονται και το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διευρύνεται κατά 7 μονάδες βάσης σταις 119 μονάδες βάσης.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Ibex, γράφει απώλειες 1,8%, διαγράφοντας τα κέρδη της Πέμπτης.

Οι ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας προγραμματίζουν ανθρώπινες ασπίδα γύρω από κυβερνητικά κτίρια για να ανατρέψουν τις ισπανικές προσπάθειες να αναλάβουν τον έλεγχο και να προστατεύσουν τους εκπροσώπους τους. Χθες, εστίασαν τον εχθρό τους στον Puigdemont, καλώντας τον ως «προδότη», καθώς η δέσμευσή του να δηλώσει την ανεξαρτησία του κυριεύτηκε.