Με τη Γερμανία και τη Γαλλία συντάσσεται η Ρουμανία στο ζήτημα της δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου. καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας, η χώρα θα συμμετάσχει σε ένα σύνολο δέκα δράσεων που περιλαμβάνονται στο νεοσύστατο αμυντικό ταμείο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Προεδρία της Ρουμανίας δεν εξήγησε ποια σχέδια ενέκρινε το Συμβούλιο, αλλά δήλωσε ότι ήταν σύμφωνα με τις στρατιωτικές προτεραιότητες της χώρας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στις 23 Ιουνίου να ξεκινήσει το PESCO ως ταμείο αμυντικής έρευνας και συνεργασίας.
Το PESCO έχει ως στόχο να επιτρέψει σε μια “βασική ομάδα χωρών να αναλάβουν συστηματικά βήματα προς μια πιο συνεκτική πολιτική ασφάλειας και άμυνας χωρίς να χωρίσουν την Ένωση”.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την ιδέα, λέγοντας ότι δεν προοριζόταν να ανταγωνιστεί το ΝΑΤΟ, καθώς προοριζόταν μόνο για έρευνα και συντονισμό, όχι για την απόκτηση περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού.
“Η Ρουμανία ενδιαφέρεται πολύ γι ‘αυτό, γιατί θέλουμε στενή συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και θα συμβάλλουμε σ’ αυτήν, φυσικά με την ίδια προϋπόθεση που είχαμε πάντα”
δήλωσε ο Γιοχάνις στους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο .
“Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε μια οργάνωση παράλληλη με το ΝΑΤΟ, θέλουμε να αναπτύξουμε μια δομή που, αφενός, εξυπηρετεί την ΕΕ και, αφετέρου, ολοκληρώνει και δεν ανταγωνίζεται τις δομές του ΝΑΤΟ”
πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι πίστευε ότι το ταμείο PESCO θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει μια ευκαιρία για την αναβίωση της ρουμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αγωνίζεται να επιβιώσει από την πτώση του κομμουνισμού.
Η χώρα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες το 2017 στο 2% του ΑΕΠ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά ελπίζει επίσης ότι η οικονομική έγχυση θα βοηθήσει την αμυντική της βιομηχανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωση στον Κλάους Γιονις, στις 9 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι, ότι υποστηρίζει την ιδέα των χωρών της ΕΕ να ενισχύσουν και να επενδύσουν περισσότερο στις αμυντικές τους δυνατότητες.
Οι αυξημένες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ανάγκη αύξησης των δυνατοτήτων συλλογικής άμυνας της Ευρώπης, ώστε η ηπειρωτική χώρα να μην βασίζεται τόσο στις ΗΠΑ, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την ενισχυμένη αμυντική ολοκλήρωση των κρατών μελών, ιδιαίτερα όπως η Βρετανία, αλλά αντιτίθεται σε έναν ευρωπαϊκό στρατό, εγκαταλείπει το μπλοκ το 2019.
Τον Μάρτιο, η ΕΕ εγκαινίασε ένα κοινό στρατιωτικό αρχηγείο για να διοικεί τις ειρηνευτικές αποστολές στη Σομαλία, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.