Συνεχίζει να εκπυρσοκροτεί η προσπάθεια πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης του Ιράν και του Κατάρ στη Μέση Ανατολή, καθώς την κρίση που δημιουργήθηκε εκμεταλλεύεται η Ρωσία ενισχύοντας τους δεσμούς πρώτα με την Τεχεράνη και εσχάτως με τη Ντόχα και μάλιστα σε αμυντικό επίπεδο!
Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και του Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, ανέφερε όπως αποκάλυψε η Daily Sabah στις 26 Οκτωβρίου. Η αμυντική συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά που έχει υπογράψει το Κατάρ από την κρίση στον Κόλπο.
Το Κατάρ, μεταξύ άλλων, έχει υπογράψει συμφωνίες για την αγορά αεροσκαφών F-15 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κοστολογείται στα 2 δισ. Παράλληλα έχει εντάξει στον αμυντικού προϋολογισμό 5 δισ. ευρώ (5.85 δισ. δολάρια) για την αγορά πλοίων από την Ιταλία και μια συμφωνία για αγορά 24 μαχητικών Typhoon από τη Μεγάλη Βρετανία.
Το 2015, το Κατάρ κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως στις δαπάνες σε προμήθειες αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ εδρεύει το η Διοίκηση Δυνάμεων CENTCOM των ΗΠΑ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και προσωπικό που υπερβαίνει τις 11,000. Υπ αυτό το πρίσμα η υπογραφή συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία θέτουν υπό αμφισβήτηση τις στρατηγικές δυνατότητες των ΗΠΑ στην περιοχή.
Μια τέτοια κίνηση είναι ενδεικτική των μεταβαλλόμενων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή καθώς ο ρόλος της Μόσχας ενισχύεται και η επιρροή της Ουάσιγκτον περιορίζεται.
Στις 5 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μείωσαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ για τους ισχυρισμούς για δεσμούς με το Ιράν και την υποστήριξή του στην τρομοκρατία.