Ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές για την αγορά καλυμμένων ομολόγων στις χώρες που εξέρχονται από κρίσεις βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς η παρατεταμένη περίοδος αρνητικών επιτοκίων αναγκάζει ακόμα και συντηρητικά θεσμικά χαρτοφυλάκια να αναζητήσουν αποδώσεις, αποφεύγοντας όμως τις μετοχές και στρεφόμενα σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος.
Οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επενδυτών για αποδόσεις, έχoυν ανανεώσει το ενδιαφέρον για καλυμμένα ομόλογα από τις χώρες αυτές, αναφέρει η Fitch.
«Οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν τη θετική δυναμική της αγοράς και χρηματοδοτήθηκαν από τις κεφαλαιαγορές με δημόσιες εκδόσεις, που διευκολύνθηκαν από τη διπλή φύση των καλυμμένων ομολόγων»
σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Τα τέσσερα ελληνικά προγράμματα αξιολογούνται από τη Fitch στο επίπεδο της οροφής του αξιόχρεου για την Ελλάδα «Β» και τα τρία από αυτά έχουν θετικές προοπτικές. Αυτό αντανακλά τις θετικές προοπτικές για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο «B-» της Ελλάδας και την ισχυρή προστασία που προσφέρεται από την ελάχιστη συμβατική υπερενεχυρίαση 25%.
Τα τέσσερα πορτογαλικά προγράμματα αξιολογούνται από τον Fitch μεταξύ «BBB+» και «A», χαμηλότερα από την οροφή χρέους «A+» για το αξιόχρεο της Πορτογαλίας.