Συμφωνία-στίγμα Κιμ-Τραμπ… για την “αγιοποίηση” του Σι Τζινπίνγκ

Συμφωνία-στίγμα Κιμ-Τραμπ…  για την “αγιοποίηση” του Σι Τζινπίνγκ

Από την ημέρα που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα είναι σε διαρκώς επιδεινούμενη τροχιά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει συμφωνήσει με τον Κιμ Γιονγκ-ουν σε τίποτα, γραμμή που άλλαξε -έστω και για περιστασιακά- καθώς και οι δυο ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ για την επανεκλογή του και την προσθήκη του ιδίου και του οράματός του στο πάνθεον του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, δίπλα στον Μάο Τσετούνγκ.

Μπορεί τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα να είναι μια τυπική διαδικασία, έχουν όμως τη δική τους σημασία, σημειολογία και πολιτική αντίστιξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αναγνώριση του Σι τόσο από τον Τραμπ όσο και από τον Κιμ, αποτελεί έμμεση αναγνώριση της ισχύος της Κίνας και του καταλυτικού ρόλου στην περιοχή. Αν και οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν επισήμως, η πολιτική και διπλωματική τους έκφραση συμπυκνώνεται στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον τον Σι Τζινπίνγκ.

Στην επιστολή του, ο Κιμ Γιονγκ-ουν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επανεκλογή του Σι και η αναγόρευσή του σε ομότιμο του Μάο:

“Εκφράζει τη δέσμευση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων και των δυο χωρών θα αναπτυχθούν ως προς τα συμφέροντα των λαών τους”.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στο δόγμα του Σι, ο Κιμ υπογραμμίζει:

“Ο Κινεζικός λαός έχει εισέλθει στο δρόμο της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά υπό το όραμα του Σι”

Το Reuters αναφέρει ότι είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την αναθέρμανση ή όχι των διμερών σχέσεων που έχουν πληγεί από τη σκλήρυνση της στάσης του Πεκίνου απέναντι στην Πιονγιάνγκ στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Διαβάστε  Εμπορική τζιχάντ κήρυξε ο Τραμπ, πρώτα θύματα ΝΑΤΟ, G7, στόχος η Ευρώπη

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ με tweet του αναφέρει:

“Μίλησα με τον πρόεδρο Σι της Κίνας για να τον συγχαρώ για την ιδιαίτερη αναγόρευσή του. Συζητήσαμε επίσης τη Βόρεια Κορέα και το εμπόριο, δυο πολύ σημαντικά ζητήματα”

Σύμφωνα με την εκδοχή που κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ο Σι ενημέρωσε τον Τραμπ ότι η Κίνα θα επιμείνει στην χαμηλών τόνων πολιτική στην κατεύθυνση της ειρηνικής ανάπτυξης και θα προάγει τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων. Παράλληλα στο δημοσίευμα του Xinhua αναφέρεται ότι

“Η Κίνα αποδίδει υψηλή σπουδαιότητα στις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις και έχει την πρόθεση να επιδιώξει τη μακροχρόνια, υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους”¨

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ το Νοέμβριο κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ασία, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί στη Νότια Κορέα και στην Κίνα.

Διαβάστε  Η απειλητική Βόρεια Κορέα είναι πάμπτωχη, όπως το Σουδάν

Διαφήμιση