Σκόπια: Ο Γκρουέφσκι πλήρωνε εγκληματία πολέμου με κρατικά λεφτά

Σκόπια: Ο Γκρουέφσκι πλήρωνε εγκληματία πολέμου με κρατικά λεφτά

Νέες αποκαλύψεις που πλήττουν το κύρος του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού και τον ίδιο έρχονται στη δημοσιότητα καθώς η βουλευτής και υποψήφια Δήμαρχος του VRMO-DPMNE παραδέχθηκε ότι επί 8 χρόνια έλαβε από το κράτος 480,000 δολάρια για λογαριασμό του καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου άντρα της.

Σε μια ανοικτή επιστολή, η Tarculovska επέκρινε τα media της χώρας της, τα οποία αποκάλυψαν το κυβερνητικό έγγραφο που εξουσιοδότησε τις πληρωμές και απέρριψε ισχυρισμούς ότι πλούτησε με δαπάνες του κράτους.

Επέμεινε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δαπανήθηκε για μηνιαία ταξίδια και έξοδα ξενοδοχείων στη Χάγη, όπου ο σύζυγός της, πρώην αστυνομικός, καταδικάστηκε από το δικαστήριο του ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον εθνοτικών Αλβανών κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης του 2001 στην πΓΔΜ. Η ίδια υποστήριξε ότι μετά από όλα τα έξοδα ταξιδιού, μόνο 250 ευρώ από αυτό το μηνιαίο ποσό παρέμειναν για να στηρίξουν την οικογένειά της στην πΓΔΜ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πιέσεις Μογκερίνι υπέρ πΓΔΜ και Αλβανίας σε Γαλλία-Ολλανδία

Το έγγραφο, το οποίο αρχικά δημοσιοποιήθηκε στο Facebook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και υπογράφηκε από τον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πεσέβσκι, χρονολογείται από τις 22 Φεβρουαρίου 2011.

Σε αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται να χορηγεί το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως “ως οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια του Γιόχαν Ταρκούλοβσκι”, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή στη Χάγη που εκτίει την ποινή του.

Συγκριτικά, ο μέσος μηνιαίος μισθός της πΓΔΜ είναι λίγο πάνω από 300 ευρώ. Ο πρώην πρωθυπουργός Pesevski δεν έχει ακόμη σχολιάσει την εγκυρότητα του εγγράφου.

Διαβάστε  Ο Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το ICTY, καταδίκασε τον πρώην αστυνομικό Tarculovski για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2001. Σύμφωνα με την ετυμηγορία κρίθηκε ένοχος ως επικεφαλής αστυνομικής μονάδας η οποία αποδείχθηκε ότι υπό τις διαταγές του σκότωσε Αλβανούς πολίτες και διέπραξε φρικαλεότητες στο χωριό Ljuboten, κοντά στα Σκόπια.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απελευθέρωσε τον Ταρκουλόβσκι το 2013, αφού εξυπηρέτησε οκτώ χρόνια από τα 12 που του είχαν επιβληθεί. Η κυβέρνηση VRMO DPMNE με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρουέφσκι οργάνωσε ακόμη και φιέστα για τον επαναπατρισμό του εγκληματία πολέμου, ως εθνικό ήρωα.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του VMRO DPMNE, η οποία βρισκόταν στην εξουσία για περισσότερα από 11 χρόνια μέχρι τον Μάιο, που δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές, αρνείται να αποκαλύψει πόσα είχε δαπανήσει για τον Ταρκούλοβσκι και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ljube Boskoski, καθώς και οι δυο βρέθηκαν στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Ο πρώην υπουργός ωστόσο, αθωώθηκε.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ερευνα BIRN το 2013 για το ποσό, βάσει εκτιμήσεων των υπαλλήλων και των εμπλεκομένων, αναφέρει ότι ανήλθε σχεδόν στα 9,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαφήμιση