Τις προσδοκίες της αγοράς επιβεβαίωσε σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζοντας την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και παράλληλα την περικοπή του στο ήμισυ, ως αποτέλεσμα πιέσεων που ασκήθηκαν από τη Γερμανία και τις κάτω χώρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τα 30 δισ. το μήνα, από τα 60 δισ. σήμερα και την παράτασή του έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Όπερ σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα ρίξει συνολικά στο 9μηνο του επόμενου έτους 270 δισ. φρέσκο χρήμα αγοράζοντας κρατικά και εταιρικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά τη λήξη του προγράμματος και σε κάθε περίπτωση για τόσο χρειαστεί.
Η τοποθέτηση αυτή αυξάνει κατ ουσία το τελικό ποσό που θα διαθέτει η ΕΚΤ για τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ενώ καθιστά σαφές ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ρίχνει ρευστότητα στο σύστημα και μετά την ολοκλήρωσή του QE.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο βλέπει “αδιαμφισβήτητα εδραιωμένη αναπτυξιακή δυναμική” για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στόχος του Μάριο Ντράγκι είναι να συνεχίσει η ΕΚΤ να ελέγχει και να απορροφά το ρίσκο ώστε να μην παγώσει εκ νέου η διατραπεζική αγορά και να μην ανασχεθεί η τάση του spillover effect στης παρεχόμενης ρευστότητας, ώστε να προλάβουν να ωφεληθούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος για να γίνει πιο συμπαγής η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον χαμηλό πληθωρισμό, λόγος για τον οποίο παρατείνεται το QE μέχρι τον Σεπτέμβριο, με μικρότερο προϋπολογισμό και περισσότερες παραμέτρους, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες τις αγορές τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά.
Πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ είναι και το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, το οποίο αν και δεν έχει επηρεάσει τα χρηματιστήρια αρνητικά, μπορεί να παράξει εκρήξεις και αποσταθεροποιητικές τάσεις ανά πάσα στιγμή, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν διαχυτικό χαρακτήρα και να βρουν την Ευρωζώνη ακάλυπτη από τη στιγμή που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει τεθεί σε τροχιά αποδόμησης, οδηγώντας σε μια νέα κρίση. Κίνδυνος που αν και φαίνεται περιορισμένος τώρα, λόγω των αντισυμβατικών πολιτικών της ΕΚΤ, θα γίνει εντονότερα αντιληπτός στην προοπτική περιορισμού της στήριξης.
Σχεδιασμένο σχεδόν πριν από τρία χρόνια για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, το σύστημα αγορών ομολόγων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ομολόγων της ΕΚΤ μείωσε το κόστος χρηματοδότησης, αναζωογονώντας το δανεισμό και τις δαπάνες με απώτερο στόχο τη δημιουργία πληθωρισμού.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:
(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και πολύ πέρα από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών ενεργητικού.
(2) Όσον αφορά τα μη τυποποιημένα μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με το σημερινό μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. Ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων προορίζονται να συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και εάν αυτό είναι απαραίτητο και εν πάση περιπτώσει έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού σύμφωνα με τον στόχο του για τον πληθωρισμό. Εάν οι προοπτικές καθίστανται λιγότερο ευνοϊκές ή αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ασυμβίβαστες με την περαιτέρω πρόοδο προς μια σταθερή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει την ΕΑΠ όσον αφορά το μέγεθος ή / και τη διάρκεια.
(3) Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους λήξης που αγοράζονται στο πλαίσιο της APP για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των καθαρών αγορών ενεργητικού του και, εν πάση περιπτώσει, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.
(4) Οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών θα συνεχίσουν να διεξάγονται ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τελευταίας περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών του 2019 .
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα σχολιάσει τις σκέψεις στις οποίες βασίζονται αυτές οι αποφάσεις σε συνέντευξη τύπου που ξεκινά στις 14:30 CET σήμερα.