Η Τουρκία σε ρόλο διεθνούς ταραξία και οι συνέπειες για την Ελλάδα στο Αιγαίο

Η Τουρκία σε ρόλο διεθνούς ταραξία και οι συνέπειες για την Ελλάδα στο Αιγαίο

Κλιμακούμενη σε συχνότητα, ένταση και επικινδυνότητα είναι η τουρκική δραστηριότητα στη θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς το 2017 είναι μακράν η πιο έντονη σε δραστηριότητα χρονιά της τελευταίας 10ετίας.

Η άτυπη διεθνής καραντίνα που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και στον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει, έχει αναντίρρητα οδηγήσει στην υιοθέτηση στρατηγικής “διεθνούς ταραξία” από την Άγκυρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάκτηση της επιρροής και διεθνή νομιμοποίηση της πολιτικής εκκαθαρίσεων που ακολουθεί.

Με την Ευρώπη να έχει ταχθεί κατά του Συνταγματικού δημοψηφίσματος που τελικά πέρασε, να διαμαρτύρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, τις ΗΠΑ σε αντιπαράθεση για τις συλλήψεις προξενικών υπαλλήλων και τη στάση της Άγκυρας απέναντι στους Κούρδους, ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κάνει επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα, στοχεύοντας να φτάσει το μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Διαφήμιση

Παράλληλα η Τουρκία υλοποιεί πολιτική ταχείας επαναπροσέγγισης και εναγκαλισμού με τη Ρωσία, με αιχμή τη Μέση Ανατολή αλλά και με συμφωνίες αμυντικού χαρακτήρα, όπως η προμήθεια των S-400 που προκάλεσαν αντιπαράθεση με το NATO. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας έχει ανοίξει μεγάλη πληγή στη βορειοατλαντική συμμαχία η οποία επιχειρεί να χαλιναγωγήσει τις βλέψεις του Βλαντιμιρ Πούτιν από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία.

Μέχρι στιγμής η προσέγγισης Μόσχας-Άγκυρας έχει δώσει πλεονέκτημα στη Ρωσία στη Μέση Ανατολή, ενώ το NATO επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το αποτέλεσμα είναι πιο σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική, με το Ευρωκοινοβούλιο να περνά νόμο για περικοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης και τις ΗΠΑ να διακόπτουν τις χορηγήσεις visa σε Τούρκους πολίτες.

Από την πλευρά της η Άγκυρα απαντά με νέο μπαράζ προκλήσεων κατά της Ελλάδας με νέα προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκλήσεις στον αέρα και στη θάλασσα.