Απόφαση στην κατεύθυνση της αύξησης της πίεσης προς την Τουρκία έλαβε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία εναρμονίζεται με το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ και με το πνεύμα της Συνόδου Κορυφής. Το ΕΚ συμφώνησε σε σχέδιο περιορισμού της προενταξιακής χρηματοδότησης που λαμβάνει η Άγκυρα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις, μετά από έγκριση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Όπως ορίζει η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η προενταξιακή χρηματοδότηση των 217 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί κατά 80 εκατ., στο πλαίσιο της αναστολής των διαπραγματεύσεων που έχει ήδη επιβληθεί εμμέσως. Το ψήφισμα προβλέπει υλοποίηση της απόφασης σε δύο φάσεις, αρχικά θα περιοριστεί η χρηματοδότηση κατά 50 εκατ. και εν συνεχεία 30 εκατ. επιπλέον εφόσον δεν θα έχει σημειωθεί πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόκειται για κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία για μεταρρυθμίσεις, υποδομές και γεωργία κατά το 2018.
“Η Τουρκία δεν σέβεται την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρασύρεται περισσότερο από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα”
δήλωσε ο κεντροδεξιός Ευρωβουλευτής Siegfried Muresan, ο οποίος ηγήθηκε των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό.
“Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν το βλέπουμε αυτό”
συμπλήρωσε, μιλώντας στο Reuters, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν μόνο τα κεφάλαια που προορίζονται για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και όχι για υποδομές και γεωργία.
Ωστόσο, το σχέδιο για να εφαρμοστεί προϋποθέτει έγκριση από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα συγκληθεί την επόμενο εβδομάδα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανήγαγε τις σχέσεις με την Τουρκία ως μείζον πολιτικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα “απαράδεκτη”.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της δίκης των 11 ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ένας Γερμανός και ένας Σουηδός υπήκοος.
Στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι το κράτος δικαίου στην Τουρκία “κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση”, αναφερόμενη στο πογκρόμ Ερντογάν, που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Ενώ η ΕΕ καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, το πεδίο εφαρμογής της απάντησης του Ερντογάν, οι συλλήψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των διπλών υπηκόων, και οι επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας αναφερόμενος σε «συμπεριφορά που μοιάζει με ναζιστές» έχουν οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με το Βερολίνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν έχει τεθεί επισήμως στην κατάψυξη, παρά τις διαρκείς πιέσεις από την Αυστρία, καθώς η ΕΕ θέλει να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό με βάση την οποία η Τουρκία συγκρατεί τις ροές, λαμβάνοντας αρκετά δισεκατομμύρια καθώς και το status της ασφαλούς τρίτης χώρας.
Εκτός από τα χρήματα που προσφέρει η ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016, η Άγκυρα αναμένεται να λάβει 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ από το 2014 έως το 2020. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμούν τα χρήματα να διοχετευθούν σε μη κυβερνητικές ομάδες στην Τουρκία.