Εκλογές-δημοψήφισμα ετοιμάζει ο Πουτζεμόντ

Εκλογές-δημοψήφισμα ετοιμάζει ο Πουτζεμόντ

Έτοιμος να πάρει τη μοναδική διέξοδο που του προσφέρεται για να σώσει τα προσχήματα, να αποφύγει ευθεία σύγκρουση και αναταραχές και να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση, εμφανίζεται σύμφωνα με τα διεθνή media ο πρόεδρος της Καταλονίας Καρλές Πουτζεμόντ.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει για να απαντήσει η Καταλονία στις εξαγγελίες της Μαδρίτης.

Με τον τρόπο αυτό ο Πουτζεμόντ θα επιχειρήσει να βγει ένα βήμα μπροστά από τη Μαδρίτη, να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές και να θέτει τους πολιτικούς του αντιπάλους και τη Μαδρίτη προ των ευθυνών τους. Παράλληλα θα βρει ο ίδιος πολιτική διέξοδο καθώς πιέζεται από τους ριζοσπαστικούς εθνικιστές και τους αναρχικούς να προβεί σε διακήρυξη ανεξαρτησίας, κίνηση όμως που θα οδηγούσε την Καταλονία εκτός ευρώ και τις τράπεζες σε αναστολή λειτουργίας.

Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει προτείνει στη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου και μόνο αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των περιφερειών του Βασιλείου της Ισπανίας, την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, με βάση το οποίο η Μαδρίτη θα αναλάβει προσωρινά την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση.

Ο κ. Ραχόι είχε κάνει λόγο, το Σάββατο, για πρόωρες τοπικές εκλογές εντός εξαμήνου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους, περίοδο η οποία εκτείνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Η κίνηση την οποία φημολογείται ότι θα κάνει ο κ. Πουτζντεμόν έχει ως στόχο να ρίξει ο τελευταίος «γέφυρες» προς τη Μαδρίτη, προκειμένου η ισπανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση καθαίρεσης. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να φέρει προ τετελεσμένων την ισπανική κυβέρνηση, επιβάλλοντάς της διαφορετική ημερομηνία τοπικών εκλογών από εκείνη που θα επιθυμούσε ο κ. Ραχόι.