Δε θα μιλήσει ο Πουτζεμόν στη Βουλή, οργιάζουν φήμες και σενάρια

Δε θα μιλήσει ο Πουτζεμόν στη Βουλή, οργιάζουν φήμες και σενάρια

Αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας οι αποφάσεις για το μέλλον της Καταλονίας καθώς ο πρόεδρος της περιφέρειας, Καρλές Πουτζεμόν ανέβαλε την προγραμματισμένη ομιλία του χωρίς να δοθούν εξηγήσεις ή να οριστεί νέα.

Διαφήμιση

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την κυκλοφορία σεναρίου που ήθελε τον Πουτζεμόν να εξαγγέλει άμεσες πρόωρες εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα, θέλοντας να προλάβει την ψήφιση του άρθρου 155 από την ισπανική Γερουσία και να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων, σώζοντας παράλληλα τα προσχήματα.

Η επιλογή να μην εκφωνήσει διάγγελμα ο Καρλές Πουτζεμόν είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διεργασιών και πιέσεων και φαίνεται να κινείται στην κατεύθυνση της “αγοράς χρόνου”.

Διαβάστε  Ελεύθερος με εγγύηση στη Γερμανία ο Πουτζεμόν

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πουτζδεμόν απέστειλε επιστολή στην ισπανική Γερουσία, με την οποία προειδοποιούσε πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει ‘σοβαρή έκτακτη κατάσταση’, θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, στο οποίο διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.

Διαβάστε  Συγκρούσεις λόγω Πουτζδεμόντ στην Καταλονία

Σ’ αυτό το κείμενο των εννέα σελίδων, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Ενδέχεται να μιλήσει μετά τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) σε μια 27μελή επιτροπή η οποία θα συζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ και το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, όταν κάποια από τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας δεν σέβεται τις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε  Διαλύθηκε και επισήμως η βασική τρομοκρατική οργάνωση ETA

Διαφήμιση