Άνοιγμα Κοτζιά σε Αλβανία για συμφωνία πακέτο

Άνοιγμα Κοτζιά σε Αλβανία για συμφωνία πακέτο

Το δεύτερο βήμα και δήλωση καλής θέλησης απέναντι στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναγνωρίζοντας ως θετικό βήμα την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το σχέδιο κατεδαφίσεων ελληνικών περιουσιών στη Χιμάρα, προχώρησε στο επόμενο ανακοινώνοντας συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, το πρώτο 15μερο του Νοεμβρίου, με στόχο τη συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας-πακέτου “για τα εύκολα και δύσκολα” ζητήματα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Διαβάστε  Σκληρή κόντρα Κοτζιά-Κουμουτσάκου για Σκοπιανό στα social media

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κράτησε όμως στα χέρια του το χαρτί του αμφιλεγόμενου νόμου για της μειονότητες που μόλις ψήφισε η αλβανική Βουλή, παραπέμποντας για κρίση επί της ουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι ο νέος νόμος διατηρεί την αδυναμία στη διατήρηση του εδαφικού προσδιορισμού με βάση τα ληξιαρχεία για την ελληνική μειονότητα, επαναλαμβάνοντας τα λάθη της εποχής Χότζα. Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η ελληνική μειονότητα είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο και επισήμανε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση και σεβασμός αυτής και όχι να φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να την εξοντώσουν.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Με απαγωγές των 8 Τούρκων απειλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος, απαντά ο Κοτζιάς

Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρεί μια βήμα, βήμα προσέγγιση με την Αλβανία βασιζόμενος στα σήματα που εκπέμπουν οι δηλώσεις του και το ειδικό βάρος της ανάληψης πρωτοβουλίας.

Διαφήμιση