Με NAVTEX και NOTAM απαντά ο Ερντογάν στα μηνύματα Κοτζιά

Με NAVTEX και NOTAM απαντά ο Ερντογάν στα μηνύματα Κοτζιά

Με κλιμάκωση της πολιτικής προκλητικότητας απαντά η Τουρκία στα μηνύματα του Νίκου Κοτζιά, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν.

Η Τουρκία επιμένοντας στην τακτική του “ταραξία” επιχειρεί να πιέσει πολιτικά και γεωστρατηγικά την Ελλάδα, τόσο για τα διμερή ζητήματα της έκδοσης των 8, όσο και ως ενόχληση-μήνυμα προς την Κύπρο που επιχειρεί να ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ όσο και απέναντι στην Ευρώπη που επιμένει στην πολιτική του καρότου και του μαστιγίου.

Με μπαράζ NAVTEX και NOTAM η Τουρκία επανέρχεται στο ζήτημα της αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιχειρώντας να παρεμποδίσει άσκηση της Frontex και προσπαθώντας να δεσμεύσει περιοχή στον βυθό της Ικαρίας.

Διαφήμιση

Με την NAVTEX 1085/17 αναγγέλλει δραστηριότητα τουρκικού στρατιωτικού σκάφους με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Αμοργού και Δονούσας, στο κέντρο του Αιγαίου. Ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για ελληνικά χωρικά ύδατα και συνεπώς η Τουρκία δεν δύναται να εκδώσει σχετικές NAVTEX.

Η συμπεριφορά είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε υιοθετήσει κατά τη διάρκεια των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Καστελόριζο. Για πρώτη φορά, όμως, επιχειρεί τέτοια άσκηση στο μέσον του Αιγαίου.

Παράλληλα η Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ Α5229/17 παρεμβαίνει και ουσιαστικά επιχειρεί να ακυρώσει Άσκηση της FRONTEX για Έρευνα και Διάσωση την οποία ανήγγειλαν για τις 27 Οκτωβρίου οι ελληνικές αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2783/17 για την περιοχή νοτίως της Χίου εντός του Ελληνικού FIR.

Η Τουρκία αυθαίρετα και παράνομα χαρακτηρίζει άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ 2750/17 που στον σχεδιασμό άσκησης την 1η Νοεμβρίου περιλαμβάνει και την Σαμοθράκη, δηλώνοντας ότι υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης του νησιού (το οποίο μάλιστα αναφέρει και με το τουρκικό όνομα του), προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση της Αθήνας, που απορρίπτει τον ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης και δηλώνει ότι η Σαμοθράκη και όλη περιοχή θα συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό των ελληνικών ασκήσεων.