Η Τουρκία εμπόδισε 20,000 διελεύσεις μεταναστών στην Ευρώπη

Η Τουρκία εμπόδισε 20,000 διελεύσεις μεταναστών στην Ευρώπη

Στοιχεία για την αποτελεσματική τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είχε δημοσιεύσει η Τουρκία, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, στην οποία τέθηκε το θέμα του περιορισμού της προενταξιακής χρηματοδότησης που λαμβάνει η χώρα, ως απάντηση για την προκλητικότητα που επιδεικνύει και το πογκρόμ στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι τουρκικές αρχές στη Δημοσιότητα οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη βαίνουν κλιμακούμενες το 2017, παρά τις αυξημένες προσπάθειες των αρχών να τις ανακόψουν.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι τουρκικές αρχές ανέκοψαν τη διάβαση στην Ευρώπη σε 15470 άτομα στο 9μηνο, μέσω του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αποτελεί το νέο διάδρομο που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο ανακόπηκαν 3408 μετανάστες, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2016.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου δεν έχουν υπάρξει διελεύσεις από τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας, θέλοντας να επιδείξει αποφασιστικότητα στην τήρηση της συμφωνίας, θέμα που τέθηκε και από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Από τα στοιχεία προκύπτει μια σταθερά κλιμακούμενη τάση διελεύσεων αρχής γενομένης τον Ιανουάριο ανακόπηκαν 756 άνθρωποι και 719 το Φεβρουάριο, για να φτάσει στις 3408 του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός διπλασιάστηκε τον Μάρτιο σε 1.501 και 1.551 τον Απρίλιο. Η κίνηση αυξήθηκε δραματικά τον Αύγουστο στους 2.668 ανθρώπους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνολικά 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, από τις αρχές του 2017, ενώ σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για 14 μετανάστες που αγνοούνται.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ένα περιστατικό, στο οποίο βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος που μεταφέρει μετανάστες, σκοτώνοντας 24 άτομα από την βορειοδυτική ακτή Kocaeli / Kefken της Τουρκίας, ήταν το πιο θανατηφόρο προσφυγικό περιστατικό στη θάλασσα από τον Απρίλιο του 2016.

Εκτός από 15.470 μετανάστες που παρακρατήθηκαν από την ακτοφυλακή της Τουρκίας, επιπλέον 5.168 ανακόπηκαν προτού φτάσουν στη θάλασσα.

Διαφήμιση