Το reprofiling του ελληνικού χρέους και την εγγύηση καταθέσεων στην ΕΕ φέρνει στο προσκήνιο με δηλώσεις του, αυστριακή εφημερίδα der Standard, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ.
Οι δηλώσεις του Πολ Τόμσεν έχουν υψηλή σημειολογική αξία καθώς έρχονται παράλληλα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενώ η ΕΕ τέθηκε και επισήμως σε τροχιά μετασχηματισμού με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ερίζουν για τα κλειδιά και τον ρόλο του ESM και του Eurogroup.
Με δεδομένο ότι η θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιανουάριο Παρίσι και Βερολίνο θα πρέπει άμεσα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον έλεγχο των δυο οργάνων, ακόμα και αν οδηγεί σε μια ad hoc λύση για τα κλειδιά του Eurogroup, ενόσω οι διαπραγματεύσεις για τη μετεξέλιξη του ESM συνεχίζονται.
Ο Πολ Τόμσεν έλαβε σαφή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ με την ενεργοποίηση του πυλώνα ΙΙΙ, που δεν είναι άλλος από την εγγύηση καταθέσεων, αψηφώντας τη σθεναρή γερμανική αντίθεση, που στην ουσία έχει μπλοκάρει την ολοκλήρωση.
Παράλληλα όμως αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος τάσσεται εκ νέου -μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσίπρα- υπέρ του reprofiling με την επέκταση των λήξεων.
«Η Ελλάδα χρειάζεται πιο μακροχρόνιες προθεσμίες για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της… Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια»
συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα, θέση δίνει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και πιστώνεται πολιτικά στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε επίσης πως το ΔΝΤ στηρίζει διάφορες προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
«Πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, οι χώρες του ευρώ χρειάζονται κοινή εγγύηση καταθέσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο διαμοιρασμός των ρίσκων μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα, και γι’ αυτό ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν πρέπει να σημαίνει πως κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία».
Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ στηρίζει έναν κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα οικονομικά σοκ, όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, οι χώρες
«θα πρέπει να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χρέους».
Τέλος, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για την αποτυχία των προβλέψεων και τα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ΕΕ πίεσε την Ελλάδα για σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι αποτέλεσαν την αιτία για τα υπόλοιπα δεινά. Με τον τρόπο αυτό ο Πολ Τόμσεν επιχειρεί αφενός την αντιμετάθεση ευθυνών και αφετέρου την οικοδόμηση άρτιας γραμμής στην απαίτηση για μείωση του χρέους και των δημοσιονομικών στόχων.
«Αυτή είναι η ειρωνεία του θέματος: εδώ και μερικά χρόνια, εμείς απαιτούσαμε μια λιγότερο γρήγορη αποκατάσταση του προϋπολογισμού. Το να μας επιρρίπτεται η ευθύνη είναι άδικο. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. Εμείς το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, είχαμε επισημάνει ότι κάτι είναι λάθος. Είπαμε ότι χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτό που συμφωνήσατε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι επρόκειτο για δικές μας κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν»