Ευρωζώνη: Βουτιά PMI λόγω Γερμανίας, άντεξε η Γαλλία

Ευρωζώνη: Βουτιά PMI λόγω Γερμανίας, άντεξε η Γαλλία

Μεγάλη κάμψη, χειρότερη των εκτιμήσεων, σημείωσε Ο δείκτης IOS Markit Eurozone PMI Composite Output της Ευρωζώνης στις 55,9 μονάδες τον Οκτώβριο από το υψηλό τετραμήνου των 56,7 μονάδων που είχε σκαρφαλώσει τον Σεπτέμβριο.

Η υποχώρηση ήταν απρόσμενα μεγάλη υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση στις 56,5 μονάδες. Ειδικότερα, ο ρυθμός επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα δύο μηνών (PMI στις 54,9 μονάδες από 55,8 μονάδες το Σεπτέμβριο), ενώ η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2011 (58,6 από 58,1 το Σεπτέμβριο).

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η αύξηση της παραγωγής επιβραδύνθηκε στη Γερμανία, αλλά επιταχύνθηκε στη Γαλλία.

Διαφήμιση

Απότομο φρένο στη Γερμανία

Στη Γερμανία ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit Germany υποχώρησε στις 56,9 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017 από 57,7 το Σεπτέμβριο, που ήταν η υψηλότερη επίδοση από το 2011. Τα στοιχεία έδειξαν την πιο αργή επέκταση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, το τελευταίο δίμηνο.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για κάμψη στις 57,5 μονάδες. Παρά την επιβράδυνση, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν σε υψηλό 6,5 ετών.

Ο ρυθμός αύξησης νέων επιχειρήσεων ήταν ο υψηλότερος από το 2011, ενώ και η απασχόληση εξακολούθησε να ενισχύεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη στη Γερμανία παραμένουν ισχυρά.

Οριακή βελτίωση στη Γαλλία

Στη Γαλλία ο σύνθετος PMI της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017 από 57,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για πτώση στις 57 μονάδες.

Τα στοιχεία ανέδειξαν την μεγαλύτερη επέκταση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα από τον Μάιο του 2011, καθώς τόσο η μεταποιητική βιομηχανία (56,7 από 56,1) όσο και οι υπηρεσίες (57,4 από 57) αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο και η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν η υψηλότερη από τον Μάιο του 2007, ενώ η ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε ελαφρώς από το υψηλό 76μηνο του Σεπτεμβρίου και το ποσοστό συσσώρευσης καθυστέρησης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, οι τιμές εισαγωγής και πώλησης συνέχισαν να αυξάνονται, παρόλο που ο πληθωρισμός επιβάρυνσης παρέμεινε ασθενέστερος. Επιπλέον, οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα διατηρούσαν μια αισιόδοξη προοπτική για το επόμενο έτος: η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρώς στους κατασκευαστές αλλά μειώθηκε σε ένα χαμηλό εννέα μηνών στους παρόχους υπηρεσιών.