Έφοδοι στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το καρτέλ

Έφοδοι στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το καρτέλ

Εφόδους σε όλες τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές υπό την DG Comp στο πλαίσιο διερεύνησης του καρτέλ που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας για το dieselgate. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ακολουθούσαν επί 20 χρόνια πρακτικές ελέγχου και χειραγώγησης της αγοράς καταστρατηγώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού τόσο σε επίπεδο προμηθευτών όσο και μεταξύ τους, με μεγάλο χαμένο τον τελικό καταναλωτή.

Διαφήμιση

Αρχικά, η BMW εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε τον αιφνιδιαστικό έλεγχο των εποπτικών αρχών στα γραφεία της στο Μόναχο, ενώ ύστερα από μπαράζ δημοσιευμάτων και οχλήσεων η DG Comp εξέδωσε ανακοίνωσε που επιβεβαίωνε το μπαράζ ελέγχων.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες θα χάσουν αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων

Οι έλεγχοι σχετίζονται με τις ανησυχίες της Κομισιόν ότι διάφορες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν τα καρτέλ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Κομισιόν είχε πραγματοποιήσει εφόδους και την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως η διενέργεια ελέγχων δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι ένοχες, ούτε προκαταβάλλει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Διαβάστε  Η Κομισιόν μηνύει Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία για το dieselgate

Εν τω μεταξύ, το Reuters μετέδωσε πως άνδρες της Κομισιόν πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Volkswagen, στο πλαίσιο έρευνας για την ύπαρξη καρτέλ στη γερμανική αγορά αυτοκινήτου.

Η Volkswagen επιβεβαίωσε ότι διενεργήθηκε έλεγχος από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.

Ωστόσο, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν μήνες μετά την αποκάλυψη του καρτέλ στα media που συνεπάγεται ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για την αλλοίωση και καταστροφή στοιχείων, εγείροντας εύλογα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού.

Διαβάστε  Η Κομισιόν "καίει" την Qualcomm με πρόστιμο 997 εκατ.

Διαφήμιση