Κινήσεις σύμπτυξης του αμερικανικού μετώπου στη Μέση Ανατολή βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη, σε απάντηση στις αντίστοιχες προσπάθειες της Ρωσίας. Η Σαουδική Αραβία, που παίζει κεντρικό ρόλο στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία προσέγγισης με το Ιράκ.
Οι δυο χώρες αποφάσισαν τη σύσταση δυο οργάνων συντονισμού για οικονομική και αντιτρομοκρατική συνεργασία, επιτρέποντας έτσι τη διακίνηση κεφαλαίων, όπλων και τη δράση ένοπλων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύγκλιση του κοινού οργάνου που συνέστησαν η Βαγδάτη και το Ριάντ για να συντονίσουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση στο πλαίσιο ενός εξαήμερου ταξιδιού που θα τον οδηγήσει και στο Κατάρ, το Πακιστάν, την Ινδία και την Ελβετία.
Στόχος της, υπό τις ΗΠΑ καθοδηγούμενης συμμαχίας Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας, είναι να αποκλειστεί το Ιράν από την αναδιανομή της πίτας που δημιουργείται μετά την εξαΰλωση του Ισλαμικού Κράτους και να χαλαγωγηθεί η προσπάθεια της συμμαχίας υπό τη Ρωσία και το Ιράν για διεύρυνση της επιρροής στην ευρύτερη περιοχή.
Επιχειρώντας την εμπέδωση της στρατηγικής αυτής ο Σαουλτάνος υπουργός πετρελαίου Khalid Al-Falih πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού επιπέδου στο Ιράκ στις 21 Οκτωβρίου, θέτοντας τη βάση για αυξημένη οικονομική συνεργασία και επαινώντας τον συντονισμό, που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ, για την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου. Ο Φάληχ είναι ο πρώτος Σαουδάραβος αξιωματούχος που εκφωνεί δημόσια ομιλία στη Βαγδάτη εδώ και δεκαετίες. Οι σχέσεις μεταξύ Ιράκ και Σαουδικής Αραβίας βελτιώνονται σταδιακά, από το 2015 μετά από 25 χρόνια προβληματικών σχέσεων, αρχής γενομένης από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.